Dostupni linkovi

UN: Udvostručen broj žrtava napada u Kongu 2020. godine


Sahrana jednog od čuvara nacionalnog parka Virunga koji je ubijen iz zasede, 11. januar 2021. godine
Sahrana jednog od čuvara nacionalnog parka Virunga koji je ubijen iz zasede, 11. januar 2021. godine

Broj žrtava napada oružanih grupa u Demokratskoj Republici Kongo više je nego udvostručen tokom 2020. godine, saopšteno je iz Ujedinjenih nacina (UN).

U saopštenju se naglašava naglo povećanje intenziteta nasilja na istoku Konga, dvije godine nakon što je kongoanski predsjednik Feliks Čisekedi preuzeo vlast.

Iz Zajedničke kancelarije UN za ljudska prava saopšteno je da su militanti ubili najmanje 2.487 civila prošle godine, dok je tokom prethodne godine broj žrtava nasilja militantnih grupa iznosio 1.029.

Militanti islamističke grupe Savezničke demokratske snage (ADF) iz Ugande bili su odgovorni za smrt jedne trećine žrtava, uključujući više od 200 žena i 26 djece u pokrajinama Sjeverni Kivu i Ituri.

Kancelarija UN ističe da su pomenuti napadi dio strategije ADF sa ciljem da se "sije teror" na istoku Konga i da se kontroliše teritorija radi vršenja raznih krijumčarskih aktivnosti.

Militantna organizacija "Islamska država" ranije je preuzimala odgovornost za brojne napade koji su pripisivani grupi ADF, a stručnjaci nisu uspjeli da pronađu bilo kakav dokaz za direktnu povezanost dvije grupe, podsjeća agencija RojtersUN: .

XS
SM
MD
LG