Dostupni linkovi

U Sloveniji se osniva kompanija SouthEast Airlines


Airbus A320 (fotoarhiv)
Airbus A320 (fotoarhiv)

U Sloveniji se osniva nova aviokompanija pod nazivom SouthEast Airlines, koja će u početku uglavnom nuditi čarter letove koristeći flotu Airbus A320, piše Slovenačka novinska agencija (STA), prenosi SRNA.

Prvi komercijalni let planiran je početkom juna.

SouthEast Airlines će se fokusirati na tržišta zemalja EU, a kako samo ime sugeriše, prvenstveno će poslovati u jugoistočnoj Evropi - sa akcentom na Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Grčku i Tursku.

Među osnivačima novog slovenačkog avioprevoznika, sa sjedištem u Trbovlju, istočno od Ljubljane, nalaze se iskusni piloti i instruktori, avioinženjeri i mehaničari, kao i finansijski i drugi stručnjaci iz vazduhoplovne delatnosti.

U početnoj fazi, SouthEast Airlines namjerava da se usredsredi na pružanje čarter letova i usluga drugim aviokompanijama, kao što je iznajmljivanje aviona, posade, održavanje i osiguranje.

"Projekat je u pripremi otprilike 20 mjeseci", rekao je suosnivač kompanije Blaž Berdnik.

Kompanija će poslovanje početi sa jednim avionom ekonomske klase, sa 180 sjedišta, a očekuje se da će već ove godine dodati floti i jedan Airbus A320.

Na početku, SouthEast Airlines namjerava da zaposli od tri do četiri posade za prvi avion, što je oko 35 zaposlenih, zajedno sa zemaljskim osobljem.

Otkako je Adria Airways otišao u stečaj, Slovenija nema nacionalnog avioprevoznika, a za sada nije poznato da li bi SouthEast Airlines mogao da dobije taj status.

XS
SM
MD
LG