Dostupni linkovi

United Airlines prizemljio 24 aviona nakon otkaza motora


Otkazivanje jednog od motora Boeing 777 tokom polijetanja iz Denvera, Kolorado, SAD (20. februar)
Otkazivanje jednog od motora Boeing 777 tokom polijetanja iz Denvera, Kolorado, SAD (20. februar)

Kompanija United Airlines saopštila je da je prizemljila 24 svoja aviona Boeing 777 nakon što je jednom od njih otkazao motor prilikom polijetanja prije dva dana.

Avion sa 231 putnikom i 10 članova posade bio je primoran da se vrati na aerodrom u Denveru. Nije bilo povrijeđenih.

Komadi motora pronađeni su razbacani u obližnjem naseljenom području. Avion je poletio prema Honoluluu u trenutku kada mu je otkazao desni motor.

Kao odgovor na incident, Japan je zatražio od svih prevoznika koji koriste Boeing 777 sa istim motorom "pret i bitni 4.000" da izbjegavaju njegov vazdušni prostor, prenio je BBC.

Boeing je objavio da podržava odluku Japana i preporučio je suspendovanje letova svih 777 sa ovakvim motorom dok traje istraga o incidentu. Proizvođač je saopštio da se trenutno u svijetu koristi 69 aviona ovog tipa sa ovakvim motorom.

Prema podacima američke Federalne administracije za avijaciju (FAA), United Airlines je jedini prevoznik u SAD-u sa ovakvim avionima, a ima ih još u Japanu i Južnoj Koreji.

FAA će održati sastanak sa Boeingom i predstavnicima kompanije koja je napravila motor.

Za sada je utvrđeno da su se polomile dvije lopatice unutar motora i da je bilo oštećenja i na drugima. Glavni dio trupa aviona pretrpio je manju štetu.

XS
SM
MD
LG