Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH spremno za preuzimanje Darka Eleza iz Srbije


Darko Elez (fotoarhiv)
Darko Elez (fotoarhiv)

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju saopćili su 23. februara da poduzimaju sve potrebne aktivnosti za preuzimanje i procesuiranje Darka Eleza (41) iz Srbije, osumnjičenog za organizirani kriminal, nakon što je Apelacijski sud u Beogradu pravosnažno odlučio da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje.

"Tužiteljstvo BiH, poduzet će sve potrebne aktivnosti za preuzimanje i procesuiranje ovog osumnjičenika", saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U narednim danima, realizirat će se aktivnosti koordinacije i komunikacije, s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, a radi što skorijeg realiziranja transporta navedenog osumnjičenika i optuženika u predmetima Tužiteljstva BiH.

Elez je Tužiteljstvo BiH optužilo u okviru predmeta kodnog naziva "Lutka" u kojem su u dosadašnjem postupku izrečene pravomoćne kazne zatvora u trajanju od više od 130 godina.

Tužiteljstvo BiH također radi na opsežnom predmetu za organizirani kriminal, koji se odnosi na osumnjičenog Eleza i druge osobe, koje su pod istragom zbog teških kaznenih djela ubojstava i mafijaških likvidacija, iznuda i drugih kaznenih djela na području Istočnog Sarajeva i Bosne i Hercegovine, navode u saopćenju.

Viši sud u Beogradu prethodno je odbacio je molbu pravosudnih organa BiH za izručenje Darka Eleza, osumnjičenog u toj zemlji za organizirani kriminal, jer su djela za koja je optužen izvršena pre zaključenja ugovora između Srbije i BiH o izručenju.

Tada su naveli da su krivična djela, za koja je Elez optužen pred pravosudnim organima BiH, izvršena od 2005. do 2009. godine, a da su dvije zemlje zaključile ugovor o izručenju u septembru 2013.

Elez je uhapšen 21. decembra 2020. godine u Beogradu prema međunarodnoj potjernici Interpola Sarajevo.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG