Dostupni linkovi

Facebook ukida zabranu objave vijesti u Australiji


Australija je predložila četiri amandmana na sporni zakon kojim je predviđeno da kompanija plaća izdavačima za informativne sadržaje, a menadžment Facebooka je saopćio da su zadovoljni predloženim ustupcima vlade.
Australija je predložila četiri amandmana na sporni zakon kojim je predviđeno da kompanija plaća izdavačima za informativne sadržaje, a menadžment Facebooka je saopćio da su zadovoljni predloženim ustupcima vlade.

Ministar finansija Australije Josh Frydenberg najavio je da će Facebook odblokirati stranice sa vijestima i potvrdio da je vlada predložila ustupke i izmjene spornog zakona kojim je predviđeno da kompanija plaća izdavačima za informativne sadržaje, prenosi Reuters.

Australija je predložila četiri amandmana na sporni zakon, a menadžment Facebooka je saopćio da su zadovoljni predloženim ustupcima vlade.

“Zadovoljni smo što je vlada Australije pristala na brojne promjene i garancije da se našoj platformi omoguće komercijalni poslovi koji su podjednako korisni izdavačima koliko i njihov rad za nas“, objavio je Facebook na internetu.

Jedan od amandmana navodi da vlada neće uslovljavati Facebook ovim zakonom ukoliko američka tehnološka kompanija može da dokaže “značajan doprinos lokalnom novinarstvu”.

Facebook je prošle sedmice blokirao sve sadržaje sa vijestima i nekoliko naloga državne vlade i ministarstva za vanredne situacije, ali nakon niza razgovora između ministra Frydenberg sa izvršnim direktorom Facebooka Markom Zuckerbergom tokom vikenda, postignut je odgovor uz odgovarajuće ustupke.

Australija je predložila zakon prema kojem društvene mreže moraju plaćati za poveznice koje nude za dijeljenje vijesti.

Zakonu se strogo protivio Facebook kao i Google koji kažu da zakon stvara nerazumijevanje o tome kako internet ustvari funkcioniše.

Facebook je također saopštio da imaju veoma malu komercijalnu korist od vijest koje se objavljuju i dijele na njihovoj platformi. No, za Australju, zakon je bio neophodan kako bi se izjednačili uslovi za izdavače koji bilježe pad profita u digitalnom dobu.

Australija je prva država koja je uvela takvu odredbu, a istu mogućnost je najavila i Kanada.

XS
SM
MD
LG