Dostupni linkovi

Forto: Vlada KS ne nabavlja vakcine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima


Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto izjavio je u ponedeljak navečer (22. februara) za Radio Slobodna Evropa (RSE) da vlada tog kantona nije sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UEA) osigurula kontingent od 100 hiljada doza vakcine kompanije AstraZeneca, kako su to javili pojedini mediji.

"Da jesmo, to bi vrlo rado objavili", kazao je Forto.

Mediji su objavili kako su vlasti u KS nabavili te vakcine, ali da će biti težak proces uvoza u BiH, odnosno da će se teško dobiti odobrenje od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Premijer Forto je izjavio u ponedeljak nakon hitne sjednice Vlade Kantona Sarajevo kako je tom kantonu potrebno 100.000 doza vakcina kako bi se krenulo u masovnu vakcinaciju.

"Kanton Sarajevo može nabaviti vakcine preko velefarmacija i mi trenutno pregovaramo za Oxford i Sputnik vakcine, ali nemamo još potvrđenu narudžbu", rekao je Forto.

Britansko-švedska kompanija AstraZeneca vakcinu je razvila u saradnji s britanskim univerzitetom Oxford. Vakcina je odobrena u više od 50 zemalja, među kojima su Velika Britanija, Indija, Argentina i Meksiko.

O ovoj vakcini negativan stav iznijele su njemačke vlasti preporučivši je samo mlađima od 65 godina.

Vakcine u BiH putem COVAX mehanizma još nisu stigle. U Federaciji nema vakcina protiv COVID-a.

Republika Srpska je 1. februara dopremila prvu turu ruskih vakcina Sputnik V, a drugu turu očekuju 28. februara.

U međuvremenu, Vlada Kantona Sarajevo, zbog blagog povećanja broja zaraženih u proteklih sedam dana donijela je i nekoliko mjera.

Naložena je mobilizacija svog raspoloživog kadra zdravstvenih institucija u COVID timove, te je zatražila i veći broj testiranja.

Kanton Sarajevo, jedan od deset kantona u Federaciji BiH također je dao mogućnosti inspekciji da na području ovog kantona može izreći mjeru desetodnevne izolacije osobama koje zatekne da krše postojeće epidemiološke mjere.

U Bosni i Hercegovini su u ponedjeljak 22.februara evidentirane još 343 novozaražene osobe, dok je od posljedica zaraze preminulo devet osoba.

XS
SM
MD
LG