Dostupni linkovi

Na džamiji u Nikšiću ispisane poruke mržnje


Islamska zajednica osuđuje islamofobične grafite na nikšićkoj džamiji i podsjeća da su i ranije ukazivali na takve pojave.
Islamska zajednica osuđuje islamofobične grafite na nikšićkoj džamiji i podsjeća da su i ranije ukazivali na takve pojave.

Policija intenzivno radi na rasvjetljavanju skrnavljenja Hadži-Ismailove džamije u Nikšiću, saopštio je načelnik Centra bezbjednosti (CB) Nikšić Tihomir Goranović.

"Sve kapacitete službe usmjerili smo u dva pravca, prvi da otkrijemo počinioce i u drugom da preduzmemo proaktivne radnje da se ovakve pojave više ne dogode. Ovakav događaj neće narušiti multietnički sklad u Nikšiću i policija to neće dozvoliti", izjavio je Goranović za Radio i Televiziji Nikšić (RTVNK).

Na fasadi i unutar Hadži Ismailove džamije u Nikšiću, 10. februara, su osvanuli natpisi “Srebrenica” i “Turci”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) imam Džemo Redžematović iz mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.

“Te poruke mržnje prema muslimanima su u kratkom vremenu, počevši od Pljevalja i Berana, sada stigle i do Nikšića. Te poruke su u pravom smislu uplašile stanovništvo u Nišiću”, kazao je Redžematović.

Na fotografijama se na ogradi vidi se i natpis "Nikšić biće Srebrenica" i krst sa četiri ocila.

Ispisana ograda Hadži Ismailove džamije u Nikšiću, 10. februara
Ispisana ograda Hadži Ismailove džamije u Nikšiću, 10. februara

Ovo je najnoviji u nizu incidenata na nacionalnoj osnovi koji su se desili u Nikšiću, gradu u kojem će se 14. marta održati lokalni izbori. To su prvi izbori u Crnoj Gori nakon što je na državnom nivou 30. avgusta prošle godine vlast promijenjena nakon tri decenije.

Lokalnu vlast u Nikšiću vrši Demokratska partija socijalista (DPS) koja je opozicija u državnom parlamentu, gdje većinu imaju koalicije predvođene Demokratskim frontom (DF), Demokratama i građanskim pokretom URA.

Redžematović i sekretar Islamske zajednice Suad Čekić su se danas sastali sa komandirom policije u Centru bezbjednosti Nikšić.


“Da se sa komandirom policije upoznamo o bezbjednosnoj situaciji i o sigirnosti, da vidimo da li su muslimani u Nikšiću sigurni, i što će policija po tom pitanju da uradi”, rekao je Redžematović za RSE uoči sastanka.

Islamska zajednica osuđuje islamofobične grafite na nikšićkoj džamiji, dodaje Redžematović, i podsjeća da su i ranije ukazivali na takve pojave.

“Međutim, nadležni organi nisu odradili posao, nisu uhvatili počinitelje ni iz ranijih slučajeva, naročito iz Pljevalja. Do danas ne znamo ko je to pisao, nemamo sudski epilog, nemamo skoro ništa”, rekao je Redžematović.

Više partija, iz vlasti i opozicije, osudilo je poruke mržnje ispisane na nikšićkoj džamiji.

„Ne znamo ko je ovo učinio, kome je interes da se urušavaju međuljudski i međunacionalni odnosi u Crnoj Gori, ali je jasno da se radi o zloj namjeri i pokušaju da se zastraše manje brojni narodi u Crnoj Gori“, kazao je potpredsjednik Bošnjačke stranke Jasmin Ćorović.

Iz koalicije predvođene građanskim pokretom URA, koja je dio vladajuće koalicije na državnom nivou, poručuju da je Nikšić je grad multinacionalnog i multivjerskog karaktera, te da će, kako navode, svaki pokušaj uticanja na to biće kažnjen.

Iz DPS-a je saopšteno da poruke na nikšićkoj džamiji sugerišu da nova parlamentarna većina razgrađuje građanski koncept države Crne Gore, dok su iz Socijaldemokrata (SD) ocijenili da podgrijavanje tenzija u Nikšiću “kakvo se ne pamti još od devedesetih godina, najbolje govori o karakteru nove, nacionalističke vlasti na državnom nivou”.

Podsjetimo, tokom proslave rezultata na parlamentarnim izborima 30. avgusta, bilo je više napada u Pljevljima na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, među kojima je i kamenovanje prostorija Islamske zajednice u Pljevljima kada je ubačena i poruka „Polećela crna ptica Pljevlja biće Srebrenica“.

Na avgustovskim izborima je prvi put nakon tri decenije opozicija zajedno osvojila većinu, predvođena Demokratskim frontom (DF), Demokratama i građanskim pokretom URA.

XS
SM
MD
LG