Dostupni linkovi

Protesti u Mjanmaru, Blinken: Čvrsta akcija protiv vojnih vlasti


Transparent "Moć ljudima" na protestu u Jangonu, Mjanmar (22. februar)

Demonstranti su se i 22. februara okupili na ulicama Jangona uprkos prijetnjama hunte da će upotrebiti silu ukoliko se ljudi odazovu pozivu na generalni štrajk.

Više od 1.000 demonstranata okupilo se oko Američke ambasade u Jangonu, a nedaleko odatle razmješteno je 20 vojnih kamiona u kojima su pripadnici policije za suzbijanje nereda.

Pristalice pokreta građanske neposlušnosti, koja predvodi otpor, pozvale su ljude da se ujedine pred "proljetnu revoluciju".

Radnici i državni službenici pridružili su se pokretu građanske neposlušnosti, odbijajući da rade dok vojna hunta ne vrati vlast demokratski izabranoj vladi.

U Mandaleju je policija 20. februara ubila dvoje ljudi, a 21. februara je sahranjena djevojka koja je preminula od posljedica ranjavanja.

Ona je bila prva žrtva od početka protesta 1. februara protiv puča u kome je svrgnuta izabrana vlada Aung San Suu Kyi. Vojna uprava proglasila je vanredno stanje na godinu dana i obećala da će biti održani izbori nakon kojih će ovlaštenja biti predata pobjedničkoj stranci.

Nasilno suzbijanje protesta osudio je i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da će SAD nastaviti da preduzime "čvrstu akciju" prema vlastima koje djeluju protiv građana koji se protive vojnom udaru u Mjanmaru.

SAD stoji uz narod Mjanmara "u njegovom zahtjevu da se obnovi demokratski izabrana vlast", napisao je Blinken na Twitteru.

Washington je prije deset dana uveo sankcije protiv vršioca dužnosti predsjednika Mjanmara i još nekoliko vojnih oficira.

XS
SM
MD
LG