Dostupni linkovi

Dvoje mrtvih na demonstracijama u Mijanmaru


Protesti zbog vojnog puča u Mijanmaru se ne smiruju, demonstranti su izašli na ulice i u subotu u velikom broju gradova. Mandalay, 20 februara 2021.

Dvije su osobe ubijene u u mijanmarskom gradu Mandalayu u subotu kada je policija pucala kako bi rastjerala demonstrante protivnike vojnog puča 1. februara, javlja Reuters.

"Dvadeset ljudi je ozlijeđeno, a dvije su mrtve", rekao je Ko Aung, čelnik dobrovoljne agencije za hitne slučajeve Parahita Darhi u gradu.

Protivnici vojnog puča izašli su na ulice nekoliko mjanmarskih gradova i mjesta s pripadnicima etničkih manjina, pjesnicima i radnicima, zahtijevajući okončanje vojne vladavine i puštanje izabrane vođe Aung San Suu Kyi i drugih.

Neki demonstranti ispalili su katapult na policiju u Mandalayu koja je odgovorila suzavcem i vatrom iz hladnog oružja, iako u početku nije bilo jasno koriste li municiju ili gumene metke.

Susjedne države razmatraju načine kako da se riješi sve teža kriza u Mijanmaru, pa Indonezija predlaže da organizira sastanak kako bi se vratila demokratija u ovu državu.

Mlada demonstrantica je u petak preminula u bolnici, gdje je dovedena nakon što je bila pogođena metkom u glavu u policijskoj akciji protiv okupljenih u prijestolnici Naypyidawu.

Demonstranti odaju počast Mya Thwate Thwate Khaing, koja je u petak preminula u bolnici u Yangonu, Mjanmar, 20. februara 2021.
Demonstranti odaju počast Mya Thwate Thwate Khaing, koja je u petak preminula u bolnici u Yangonu, Mjanmar, 20. februara 2021.

XS
SM
MD
LG