Dostupni linkovi

Boeing će platiti 2,5 milijardi nagodbe zbog pada 737 MAX aviona


Prizemljeni avioni 'Boing 737 max' u Sijetlu, ilustrativna fotografija
Prizemljeni avioni 'Boing 737 max' u Sijetlu, ilustrativna fotografija

Boeing je pristao da plati 2,5 milijardi dolara nagodbe u okončanju istrage američkog Ministarstva pravosuđa o dva smrtonosna pada 737 MAX aviona u kojima je 346 osoba poginulo, saopšteno je iz Ministarstva. Boeing neće biti prisiljen da prizna krivicu na krivične optužbe.

Nagodba uključuje novčanu kaznu u iznosu od 243,5 miliona dolara, isplate oštete klijentima 737 MAX Boeing aviona u iznosu od 1,7 milijardi dolara, kao i uspostavljanje fonda za korisnike žrtava nesreće u iznosu od 500 miliona dolara, koji bi koristile porodice, nasljednici i pravni zastupnici žrtava.

Uprkos nagodbi, porodice žrtava dva pada aviona nastavit će sa svojim planom da tuže Boeing.

Dva pada aviona dovela su do uzemljenja Boingovih aviona na 20 mjeseci, od marta 2019. godine. Uzemljenje je ukinuto u novembru nakon što je Boeing napravio značajne sigurnosne nadogradnje.

Boeing je optužen za zavjeru radi prevare Sjedinjenih Država. Najveći američki proizvođač aviona suočen je sa trogodišnjim odgođeni sporazumom nakon kojeg će optužbe biti odbačene ukoliko se kompanija bude pridržavala sporazuma.

"Tragično rušenje leta 610 Lion Air i leta 302 Ethiopian Airlinesa otkrili su prijevarno i obmanjujuće ponašanje zaposlenika jednog od vodećih svjetskih proizvođača aviona, rekao je vršilac dužnosti pomoćnika državnog odvjetnika David P. Burns. “Zaposlenici Boeinga izabrali su put zarade umjesto iskrenosti prikrivajući materijalne informacije o radu aviona 737 MAX”.

Boeing je u sudskim dokumentima priznao da su njihova dva pilota prevarili Saveznu federalnu upravu za zrakoplovstvo o pitanjima ključnog sigurnosnog sistema koji je povezan sa oba smrtonosna pada aviona.

XS
SM
MD
LG