Dostupni linkovi

Izrael ublažava restriktivne mere


Više od 4,2 miliona Izraelaca je primilo prvu dozu vakcine i više od 2,8 je dobilo obe doze


Izrael je 21. februara počeo da ukida glavne restrikcije uvedene u sklopu trećeg zaključavanja širom zemlje krajem decembra u cilju zaustavljanja širenja kovida-19, dozvolivši obnovu komercijalnih aktivnosti, te dodatno otvaranje škola.

Od danas su otvorene radnje, šoping centri, pijace, muzeji i biblioteke za sve Izraelce.

Međutim, samo oni koji su vakcinisani ili su se oporavili od kovida-19 moći će da idu u teretane, na sportske i kulturne dogođaje, u hotele i na bazene, javili su izraelski mediji.

Uz to se otvaraju škole za učenike petog, šestog i 11. i 12. razreda u mestima gde je stopa infekcije mala ili srednja, a vakcinacija uzela maha.

Učenici sedmog do desetog razreda nastaviće učenje na daljinu, a vrtići i škole za učenike od prvog do četvrtog razreda su već otvorene u mestima označenim "zelenim" ili "žutim" u zavisnosti o stope zaraze.

Takozvani sistem "zelenih propusnica" je pao nekoliko sati pre nego što je trebalo da proradi, a u nedelju ujutru još uvek nije radio.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da privremeno mogu da se koriste potvrde o vakcinaciji.

Još ranije su iskrsle i druge teškoće zbog izveštaja da hiljade ljudi pokušava da falsifikuje propusnicu.

Hoće li 'pasoši vakcinacije' biti korak na putu ka normalnosti?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:18 0:00

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je nastavio da apeluje na stanovnike da se vakcinišu u vreme kada su objavljeni rezultati ispitivanja da je vakcina efikasna 98,9 odsto u sprečavanju smrti od kovida-19.

Izraelski lider se nada da će ukupno 95 procenata stanovnika starijih od 50 godina biti vakcinisano u roku od dve nedelje.

Ministar zdravlja Juli Edelštajn upozorio je da će ekonomija biti zatvorena istom brzinom kao što se sad otvora ako se budu zloupotrebljavale zelene propusnice.

Više od 4,2 miliona Izraelaca je primilo prvu dozu vakcine i više od 2,8 je dobilo obe doze u zemlji sa 9,3 miliona stanovnika. Oko tri miliona osoba trenutno ne može da se vakciniše, uključujući mlađe od 16 godina između ostalih.

Uprkos tome što je Izrael prvi u svetu po broju vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika virus se i dalje brzo širi među nevakcinisanima.

Netanjahu je rekao u subotu da vlada ne može da zabrani onima koji nisu primili vakcinu da idu u klinike, apoteke i supermarkete, ali da će mnoge druge službe biti dozvoljene samo onima koji su potpuno imunizovani protiv kovida-19, navodi Asošiejted pres.

Glavni izraelski međunarodni aerodrom ostaje u međuvremenu zatvoren za skoro sav saobraćaj zbog zabrinutosti da bi novi sojevi virusa mogli da uđu u zemlju.

XS
SM
MD
LG