Dostupni linkovi

Četiri miliona Izraelaca primilo najmanje jednu dozu vakcine


Četiri miliona Izraelaca ili 44 odsto ukupnog broja stanovnika Izraela do sada je primilo prvu dozu vakcine protiv korona virusa, javio je izraelski TV Kanal 12, pozivajući se na podatke Ministarstva zdravlja.

Sada je preostalo da se vakciniše još 1.996.000 Izraelaca koji mogu da se imunizuju, a nisu primili nijednu dozu.

Oko 2,6 miliona od 9,3 miliona stanovnika Izraela je već primilo obe doze, a oko tri miliona žitelja ne može da se vakciniše.

To su mlađi od 16 godina i oni koji su se oporavili od kovid-19, ali nisu trenutno u grupi prioritetnih ili iz nekih drugih razloga.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministar zdravlja Juli Edelštajn fotografisali su se u Jerusalimu sa mladićem koji je četvrtomilioniti primalac vakcine.

"Želeo bih da apelujem odavde na 570.000 ljudi iznad 50 godina koji bi tek trebalo da se vakcinišu. Skoro sto odsto smrtnih i ozbiljnih slučajeva je koncentrisano u toj grupi", rekao je Netanjahu.

On je dodao da su neželjeni efekti imunizacije nekoliko sati nelagodnosti i da oni koji zbog toga, između ostalog, odbijaju da se vakcinišu, preuzimaju na sebe rizik od smrti i ozbiljnog oboljenja.

Masovna kampanja vakcinacije u Izraelu počela je 19. decembra i ta zemlja je prva u svetu po broju vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika, ali tek za nekoliko dana počeće da ublažava oštre restrikcije uvedene zbog pandemije.

XS
SM
MD
LG