Dostupni linkovi

Sahranjen Đorđe Balašević, u Novom Sadu dan žalosti


Beograđani su ostavljali cveće i sveće na Trgu Nikole Pašića

Poznati jugoslovenski i novosadski kantautor Đorđe Balašević, koji je preminuo 19. februara, sahranjen je u nedelju, 21. februara, u krugu najuže porodice, prenose mediji.

Kako javlja N1, sahrani su prisustvovali članovi porodice, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Balašević je preminuo u 67 godini u Novom Sadu, usled posledica izazvanih korona virusom.

Povodom Balaševićeve smrti 21. februar je proglašen za Dan žalosti na teritoriji Novog Sada.

Tu odluku je u nedelju saopštio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na Tviteru, nakon sastanka gradske uprave.

"Ugasili smo svetla na Gradskoj kući kako bismo iskazali bol i tugu sa porodicom. Ovo je težak momenat za porodicu Balašević, ali i za ceo grad, državu i region", napisao je Vučević.


Novosadski Radio 021 je saopštio da će tokom celog dana puštati Balaševićeve pesme.

Sarajevska vijećnica osvijetljena u čast Balaševića

Nakon smrti čuvenog jugoslovenskog kantautora Đorđa Balaševića, koji je preminuo 19. februara u 67 godini od posledica infekcije korona virusom, gradovi sa prostora bivše Jugoslavije nastavili su da se opraštaju od umetnika čiji su stihovi obeležili čitave generacije.

U subotu uveče, vijećnica grada Sarajeva je osvijetljena uz veliku fotografiju kantautora Đorđa Balaševića. Na taj način, zajedno sa svojim stanovnicima, Sarajevo se oprašta od „velikog čovjeka, kosmopolita i izuzetnog umjetnika. Bio je poseban u svemu: muzici, ljudskosti, ali i istinskoj zaljubljenosti u Sarajevo“, napisano je na zvaničnoj web stranici grada.

“‘Sarajevo će biti, sve drugo će proći’. Počivaj u miru Đorđe”, navedeno je u objavi gradonačelnika Sarajeva, Abdulaha Skake.

Sinoć, ispred kulturno-sportskog centra Skenderija, gdje je Balašević, 1998. godine održao koncert, građani su odavali počast preminulom umjetniku. Uz bezbroj upaljenih svijeća, slušale su se njegove pjesme.

Sarajevska vijećnica
Sarajevska vijećnica

Organizatorica okupljanja, Aida Feraget, koja je učestvovala i u organizaciji čuvenog koncerta u Sarajevu, 1998. godine, je izjavila:

“Balaševićev prvi poslijeratni koncert bio je upravo u Skenderiji. Dvorana nosi ime Mirze Delibašića, njegovog prijatelja. Ovo je pomen i oprost od Balaševića. Nema tu definicije“, rekla je Feraget.

Od Balaševića su se oprostili i građani drugih gradova u Bosni i Hercegovini.

Skupovi u gradovima Srbije

Građani Beograda okupili su se u subotu uveče na Trgu Nikole Pašića, gde su ostavljali cveće i palili sveće za autora čuvenik pesama „Priča o Vasi Ladačkom“, „Neki novi klinci“, „Slovenska“.

Oni su isrped Doma sindikata, gde je kantautor održao poslednji beogradski koncert, sa improvizovanog razglasa puštali Balaševićeve pesme i horski pevali.

Postavljen je i transparent „Laku noć, dame i gospodo“ – što je Balašević izgovarao po završetku svojih koncerata.

Građani su se potom okupili ispred beogradskog Centra “Sava, gde se okupilo nekoliko stotina građana koji su palili sveće i cele večeri pevali Balaševićeve pesme.

Skup u Beogradu
Skup u Beogradu

U Novom Sadu, rodnom gradu Đorđa Balaševića, građani su se okupili drugu noć zaredom.

Na Trgu slobode deca su u subotu svećama napravila srce sa inicijalima Đ.B. u njemu. Kako javja N1, u centru Novog Sada okupio se veliki broj građana, a sa razglasa su puštane Balaševićeve pesme.

Memorijalna okupljanja su organizovana i u Nišu i Kragujevcu.

Skoplje se oprostilo od Balaševića

Građani Skoplja okupili su se u subotu uveče na plaou ispred Univerzalne sale da bi odali počast kantautoru Đorđu Balaćeviću.

Na skupu nazvanom "Skoplje za Balaševića" na velikom video platnu su emitovane fotografije poznatog muzičara, dok su se u pozadini čuli njegovi najveći hitovi.

Više stotina Skopljanjaca svih generacija ni kiša nije sprečila da zapale sveće i da aplauzom odaju počast pesniku koji je ostavio upečatljiv trag u svim delovima bivše Jugoslavije.

Okupljanje na kojem je odata poslednja počast Balaševiću uprava Grada Skoplja je organizvala pred "njegovom Univerzalnom salom".

"Skoplje tuguje za velikom legendom Djordjem Balaševićem koji je iza sebe ostavio brojne stihove koji će zauvek ostati u sećanjima mnogih generacija i živeveće večno", napisao je gradonačelnik Petre Šilegov na Fejsbuku, nazivajući ga nezaboravnom legendom.

XS
SM
MD
LG