Dostupni linkovi

Preminuo Đorđe Balašević


Đorđe Balašević na koncertu u Sarajevu 2011. godine

Legendarni jugoslovenski i srpski kantautor Đorđe Balašević preminuo je tokom lečenja od bolesti koju izaziva korona virus, COVID-19, na Kliničkom centru Vojvodine, objavila je Radio- televizija Srbije (RTS).

Balašević je pre nekoliko dana primljen na Infektivnu kliniku gde je lečen od upale pluća izazvane COVID-om 19.

On se navodno desetak dana lečio kod kuće od simptoma upale pluća, ali je zbog blagog pogoršanja ipak preventivno primljen u Infektivnu kliniku, potvrdila je njegova porodica početkom nedelje.

Balašević je novembra 2019. godine imao infarkt, tada su mu ugrađeni stentovi i morao je da otkaže svoje nastupe, a posle toga usledila je i epidemija korona virusa, pa već duže vreme publika nije mogla da ga čuje uživo.

Povodom smrti kantautora Đorđa Balaševića, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je njegovoj porodici izraze najdubljeg saučešća.

"Svojom poezijom i svojom muzikom, Đorđe Balašević je trajno obeležio umetničku scenu ne samo kod nas, već u celom regionu, decenijama budeći najdublje emocije slušalaca svih generacija, koji i danas njegove pesme znaju napamet. Balaševićevim odlaskom, u našoj muzici i u našoj umetnosti u celini ostaće ogromna, nenadoknadiva praznina, ali će on nastaviti da živi u svojim pesmama koje su se, odavno, iz bogate umetničke fikcije pretvorile u nezaobilaznu boju ljubavi i ravnice, o kojima je pevao lepše i nežnije od bilo koga drugog", naveo je Mirović u telegramu saučešća porodici.

Tokom večeri se nekoliko desetina građana okupilo ispred kuće Balaševića u Novom Sadu. Preminulom pevacu Novosađani su odali poštu paljenjem sveća, cvećem i porukama. Zastave na Gradskoj kući su spuštene na pola koplja.

Jugoslovenski i srpski kantautor, tekstopisac, pesnik, glumac i reditelj, Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu.

Karijeru je počeo pre gotovo četiri decenije u grupi Žetva, s kojim je snimio prvi singl “U razdeljak te ljubim”, koji ga je proslavio.

Napustio je taj bend, kako bi osnovao grupu Rani mraz, čiji su članovi bili i Bora Đorđević koji će kasnije osnovati grupu Riblja čorba i Biljana Krstić.

Nakon dva izdata albuma, Balašević se 1982. godine odlučio za solo karijeru, koju su obeležile stotine hitova popularnih na čitavom prostoru Jugoslavije.

Ukupno je objavio 12 albuma.

Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Singl "Računajte na nas", iz perioda dok je bio član benda Rani mraz, zabeležio je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao popularan među publikom cele bivše Jugoslavije.

Tokom ratova na prostoru bivše zemlje bio je veliki kritičar politike Slobodana Miloševića.

XS
SM
MD
LG