Dostupni linkovi

Dubaiski šeik Mohammed 'oteo kćeri i prijetio supruzi'


Princeza Haya Bint Al-Hussain sa suprugom, vladarom Dubaija šeikom Mohammedom Bin Rashidom Al-Maktoumom, Velika Britanija, 2018.
Princeza Haya Bint Al-Hussain sa suprugom, vladarom Dubaija šeikom Mohammedom Bin Rashidom Al-Maktoumom, Velika Britanija, 2018.

Visoki sud u Velikoj Britaniji osudio je milijardera u Dubaiju, šeika Mohammeda Bin Rashida Al-Maktouma, u sudskom procesu za slučaj otmice, prisilnog povratka, mučenja i kampanje zastrašivanja njegove bivše supruge, princeze Haye Bint Al-Hussain.

Nakon procesa koji je započeo prije osam mjeseci, sud je objavio presudu o utvrđenim činjenicama u korist princeze Haye koja je 2019. godine, zajedno sa svoje dvoje djece, pobjegla iz Dubaija, poručivši prijateljima da se plaši za svoj život.

Sheikh Mohammed bezuspješno je pokušavao osporiti proces, ali je njegova žalba odbijena nakon što je sud odlučeno da je u javnom interesu. Otkriveno je da vladar Dubaija "nije bio otvoren i iskren prema dvoru".

Nakon saslušanja izjava svjedoka, sud je utvrdio da je šeik Mohammed bio odgovoran za otmicu i prisilni povratak dviju kćeri iz drugog braka.

Šeika Shamsa pobjegla je iz obiteljskog imanja u Velikoj Britaniji 2000. godine u Surreyu, ali su je šeikovi agenti kasnije ponovo oteli u Cambridgeshireu. Navodno joj je ubrizgan sedativ i prisilno je vraćena u Dubai, gdje je ostala u zatočeništvu.

Odbijen je zahtjev policije u Cambridgeshireu da u Dubaiju istraži slučaj njezine otmice.

Šeika Latifa imala je dva neuspješna pokušaja da pobjegne od oca, 2002. i 2018. Nakon prvog pokušaja, njezin otac je bio zatvoren u Dubaiju više od tri godine. U drugom pokušaju bila je zarobljena na moru kraj indijske obale i prisilno se vratila u Dubai, gdje ostaje pod kućnim pritvorom. Sudac je smatrao da su njezini navodi o teškom fizičkom zlostavljanju koji predstavljaju mučenje, koje je Latifa objavila u javnom videozapisu, vjerodostojni.

Sudac je utvrdio da je šeik Mohammed "nastavio održavati režim kojim su obje ove dvije žene lišene slobode".

Princeza Haya iz Jordana (45), kćerka pokojnog kralja Huseina, udala se 2004. godine za 70-godišnjeh šeika Mohammeda iz Dubaija, čime je postala šesta i najmlađa od njegovih žena. Imaju dvoje djece, uzrasta sedam i 11 godina.

Početkom 2019. princeza Haya postala je sumnjiva i izrazila je svoju zabrinutost. Također je započela ljubavnu aferu sa svojim britanskim tjelohraniteljem.

Tada započinje kampanja zastrašivanja šeika Mohammeda putem njegovih agenata, a sud je čuo iskaz i kako je na njezin jastuk dvaput spušten pištolj. Helikopter je sletio ispred njene kuće s prijetnjom da će je ukloniti u zabačeni pustinjski zatvor, navodi BBC.

Sudac je presudio da je "otac, od kraja 2018., postupio na način koji je imao za cilj zastrašivanje, te da je ohrabrio druge da to čine u njegovo ime".

XS
SM
MD
LG