Dostupni linkovi

Rusija odbila zahtjev Evropskog suda da pusti Navaljnog iz zatvora


Aleksej Navaljni u ruskom zatvoru

Evropski sud za ljudska prava zatražio je "momentalno" puštanje ruskog opozicionog političara Alekseija Navalnyog (Alekseja Navaljnog) iz zatvora što je, nekoliko sati kasnije, Rusija odbila.

"Vijeće od sedam sudija Suda odlučilo je, u interesu strana i pravilnog vođenja postupka, da u skladu sa pravilom 39. Poslovnika Suda ukaže vladi Rusije da pusti podnositelja zahtjeva (Navalnyog)", naveo je sud u presudi objavljenoj na internet stranici Alekseija Navalnyog.

"Ova mjera primijenit će se odmah", dodaje se.

Nedugo nakon što je sud objavio odluku, Ministarstvo pravde Rusije saopćilo je da su ovi zahtjevi "nerazumni i nezakoniti" te kako nema pravnog osnova za puštanje Navalnyog, navodi AFP.

Ministar pravde Konstantin Chuychenko rekao je za agenciju Interfax da zahtjevi Suda pravde prestavljaju "jasno i grubo" uplitanje u aktivnosti ruskog pravnog sistema.

Nedugo nakon toga reagovala je Maria Zakharova (Zaharova ) glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije u intervjuu na televiziji Rossiya 24.

"Ovu odluku (Suda) vidimo kao još jedan element u kampanji vršenja pritiska na našu zemlju, a kao i element miješanja u naše unutrašnje poslove", izjavila je Zakharova.

Rusija je članica Vijeća Evrope, tijela za zaštitu ljudskih prava čiji je Evropski sud dio. Države članice su dužne provoditi odluke Suda i Rusija je to ranije činila, uključujući slučajeve koji uključuju Navalnyog.

Prema ustavnim promjenama uvedenim u Rusiji prošle godine, odluke nametnute međunarodnim ugovorima ne smiju se izvršiti ako su u suprotnosti s ruskim zakonima.

Navalny (44), glasni kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara nakon povratka u Rusiju iz Njemačke, gdje je liječen od trovanja nervnim agensom.

Kremlj poriče da je imao bilo kakvu ulogu u trovanju.

Navalny je prvo saslušanje o njegovom hapšenju nazvao "ismijavanjem pravde", dok je njegovo zadržavanje izazvalo negodovanje širom zemlje i većeg dijela Zapada, a desetine hiljada Rusa učestvovalo je na uličnim skupovima 23. i 31. januara.

Polisija se sukobila sa demonstrantima, hapseći njegove političke saveznike i pristalice.

Ruski sud je 2. februara presudio da je Navalny kriv za kršenje uslova uslovne kazne u vezi sa slučajem pronevjere, proces za koji on i Evropski sud za ljudska prava kažu da je nezakonit i proizvoljan. Sudija je presudio da je prekršio uslovnu kaznu dok se oporavljao od skoro fatalnog trovanja u Njemačkoj.

Sud je kaznu preinačio na tri i po godine zatvora. S obzirom na vrijeme već provedeno u pritvoru, sud je rekao da Navalny mora odslužiti još dvije godine i osam mjeseci u zatvoru.

XS
SM
MD
LG