Dostupni linkovi

Ministar odbrane SAD: Povlačenje iz Avganistana zavisi od smanjenja napada talibana


Avganistanske bezbedonosne snage u akciji protiv talibana u provinciji Nargarhar, februar 2021. godine
Avganistanske bezbedonosne snage u akciji protiv talibana u provinciji Nargarhar, februar 2021. godine

Napredak ka miru i okončanju američkog vojnog učešća u Avganistanu ovisi o smanjenju napada talibana, rekao je ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin (Lloid Austin) na prvoj konferenciji za novinare kao šef Pentagona u petak, 19. februara.

Naglasio je da je trenutno, „očigledno da je nasilje preveliko“, prenosi agencija Asošijejted pres (AP).

Odbio je, međutim, da kaže kada će SAD odlučiti da li će ispoštovati krajnji rok za potpuno povlačenje trupa 1. maja ili će Amerika i njeni saveznici u NATO-u pokušati da pregovaraju o mirovnom sporazumu sa talibanima i da tamo duže zadrže neke trupe.

„Svesni smo rokova, ali to želimo da radimo metodično. Usredsređeni smo na to da donosimo ispravne odluke i proći ćemo kroz ovaj proces temeljno“, kazao je.

Ostin, penzionisani general američke vojske sa četiri zvezdice, koji je tokom Obamine administracije tri godine komandovao američkim snagama u Avganistanu i na Bliskom istoku, rekao je da Bajdenova administracija "metodično" procenjuje svoje sledeće korake u Avganistanu, gde su američke trupe prisutne skoro 20 godina.

SAD u Avganistanu trenutno imaju oko 2.500 vojnika, a Ostin je rekao da neće biti "ishitrenog"povlačenja.

Ostin, koji se ove nedelje sastao sa ministrima odbrane NATO-a, rekao je da uverava saveznike da će biti obaveštavani dok SAD budu razmatrale svoje mogućnosti i dodao da im je rekao da „Sjedinjene Države neće preduzeti ishitreno povlačenje iz Avganistana koje dovodi u pitanje njihove snage ili reputaciju alijanse“.

U izjavama ranije u petak na virtuelnom sastanku Minhenske bezbednosne konferencije, predsednik SAD Džo Bajden (Biden) nije dao naznake u vezi plana povlačenja američkih trupa iz Avganistana.

Obećao je da će podržati mirovni proces i osigurati da se Avganistan ne vrati na polaznu platformu za međunarodne terorističke napade.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da saveznici polažu nadu u "obnovljeni" mirovni proces koji bi mogao dovesti do prekida vatre kao koraka ka konačnom političkom rešenju.

Osim toga, izbori za SAD i NATO su teški. „Suočeni smo sa vrlo teškim dilemama“, rekao je Stoltenberg novinarima nakon što su se Ostin i njegove kolege ministri odbrane NATO-a konsultovali putem video konferencije.

„Jer, ako ostanemo duže od 1. maja, rizikujemo još nasilja, rizikujemo više napada na sopstvene trupe i, naravno, rizikujemo i da budemo deo kontinuiranog prisustva u Avganistanu, što će biti teško. Ali, ako odemo, onda takođe rizikujemo da se dobici koje smo postigli izgube i da Avganistan ponovo postane sigurno utočište za međunarodne teroriste“, poručio je Stoltenberg.

Prema sporazumu sa talibanima koji je Trampova administracija postigla pre godinu dana, SAD su se obavezale da će u fazama povlačiti svoju vojsku iz Avganistana, a do 1. maja ove godine bi trebalo da potpuno povuku sve trupe.

Talibani su se obavezali da će početi mirovne pregovore sa avganistanskom vladom, boriti se protiv terorističkih grupa, pre svega ogranka Islamske države u zemlji.

Američki ministar odbrane je rekao da talibani ne ispunjavaju svoje obaveze.

XS
SM
MD
LG