Dostupni linkovi

Misija OSCE-a u BiH osudila napade na Irmu Baraliju i Bošku Ćavar 


Irma Baralija
Irma Baralija

Ambasadorica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec razgovarala je 18. februara sa vijećnicama Grada Mostara iz Naše stranke, Irmom Baralija i Boškom Ćavar i osudila napade kojima su vijećnice izložene na društvenim mrežama.

“Svi napadi na političarke su neprihvatljivi i za osudu”, poručili su iz Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je 15. februara Gradsko vijeće Mostara izabralo Marija Kordića iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za novog gradonačelnika Mostara, uslijedile su brojne kritike i optužbe za izdaju upućene na račun vijećnica Naše stranke, Irme Baralija i Boške Ćavar zbog nepriklanjanja uz Koaliciju za Mostar i zbog uskraćene podrške SDA-ovom kandidatu Zlatku Guzinu.

Kordić je izabran u trećem krugu u kojem je dobio 17 glasova. Njegov protukandidat Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) dobio je 16 glasova, a dva su bila nevažeća.

Nakon 12 godina, na izborima 20. decembra izabrano je Gradsko vijeće.

Dvije političke opcije, koje su godinama na vlasti u tom gradu - Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), u junu 2020. godine su potpisale Sporazum u kojem je dogovoreno održavanje izbora u Mostaru u decembru ove godine.

Dogovor je postignut 17. juna, nakon što je Mostarka Irma Baralija 2019. godine pred Evropskim sudom za ljudska prava dobila spor zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru.

Iako je zahvaljujući Irmi Baralija Mostar dobio izbore nakon 12 godina, Koalicija za Mostar na čelu sa Strankom demokratske akcije (SDA) nije u prvom krugu glasanja podržala Baraliju, a to nije učinio ni HDZ BiH, pa su vijećnice Naše stranke ostale pri ranijem stavu da neće podržati kandidata ni jedne ni druge nacionalne stranke.

Mostarska hronika: 12 godina u 2 minute
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

XS
SM
MD
LG