Dostupni linkovi

Komesarka EU Ylva Johansson posjetila kamp Lipa


Komesarka YIva Johannson u posjeti migrantskom kampu "Lipa", na sjeverozapadu BiH, 18. februara 2021.
Komesarka YIva Johannson u posjeti migrantskom kampu "Lipa", na sjeverozapadu BiH, 18. februara 2021.

Komesarka Evropske unije (EU) za unutrašnje poslove Ylva Johansson posjetila je kamp ‘Lipa’ kod Bihaća, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine u okviru dvodnevne posjete ovoj zemlji.

„Došla sam ovdje iz dva razloga. Zabrinuta sam zbog humanitarne situacije iz decembra i očekujem od Bosne i Hercegovine kompletniji angažman oko cjelokupne situacije sa migrantima. Bolja pomoć je potrebna isto tako za ranjive kategorije“, kazala je Johansson.

U kampu ‘ Lipa’ je smješteno oko 900 migranata i izbjeglica koji su tu izmješteni nakon zatvaranja prihvatnog centra u bivšoj fabrici ‘Bira’ u Bihaću.

Dobar dio kampa Lipa izgorio je u požaru u decembru prošle godine. Uprkos pritiscima EU i međunarodne zajednice da se dozvoli povratak migranata u kamp Bira, vlasti Unsko-sanskog kantona (USK), jednog od deset kantona u Federaciji BiH, to nisu dozvolile.

Johansson se prethodno u Bihaću susrela sa predstavnicima ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, predsjednikom Vlade USK, gradonačelnikom Bihaća i policijskim komesarom USK.

Razgovarano je o trenutnoj migrantskoj situaciji u BiH.

Surova zima za migrante u šumi kod Velike Kladuše
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Povjerenica EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson je u obraćanju Evropskom parlamentu 19. januara pozvala vlasti BiH da pokažu odgovornost u spašavanju ljudskih života.

U Federaciji BiH, koja ima deset kantona, šest je prihvatnih centara za migrante i izbjeglice. U Kantonu Sarajevo nalaze se Ušivak i Blažuj, a Unsko-sanskom kantonu Borići, Sedra, Miral i Lipa.

Vlasti drugog bh. entiteta, Republike Srpske (RS), odbijaju da pomognu migrantima koji su se zadesili na njihovoj teritoriji. Vlasti RS-u su odbile i plan Vijeća ministara BiH iz 2018. godine koji je predviđao i nekoliko centara za prihvat migranata u RS-u.

Evropska unija, uključujući i najviše evropske zvaničnike, u više navrata su od početka zimskog perioda, pozvali vlasti BiH da preduzmu mere kako bi sprečili humanitarnu katastrofu.

Od 2018. godine do danas EU je osigurala ukupno 89 miliona eura pomoći BiH za upravljanje migracijama, od čega je 13,8 miliona eura izdvojeno za humanitarnu pomoć.

Za IOM ili putem IOM-a od juna 2018. godine EU je doznačila više od 76 miliona eura.

Do decembra 2020. godine potrošeno je više od 51,5 miliona eura, a 25,2 miliona eura je na raspolaganju do jula 2021. godine.

XS
SM
MD
LG