Dostupni linkovi

Kina donirala 30.000 doza vakcina Crnoj Gori, stižu uskoro


Kineske vakcine
Kineske vakcine

Narodna Republika Kine odobrila je Crnoj Gori donaciju od 30.000 doza Sinofarmove vakcine, koja će uskoro stići u Crnu Goru, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

“Ovakav način dobijanja vakcine, potvrđuje i nepobitan stav crnogorskih vlasti da su direktni bilateralni pregovori države sa proizvođačem, odnosno državom, jedini siguran put dobijanja vakcine koji ničim ne smije biti ugrožen”, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore dan nakon što je u Crnu Goru stigla donacija Srbije u vidu 2000 doza vakcina Sputnik V. Donaciju Srbije je 17.02. uručila premijerka Ana Brnabić.

NR Kina je odlučila da, kako se navodi u saopštenju, uprkos ograničenosti kapaciteta proizvodnje vakcina, nakon direktnog kontakta od strane Vlade Crne Gore, odobri 30.000 doza vakcina.

Vlada Crne Gore je saopštila da su dva ključna elementa uspjeha kineske države u borbi protiv korona virusa: “preduzimanje efikasnih mjera za prevenciju i kontrolu širenja virusa, kao i jačanje međunarodne saradnje, a posebno one u oblasti vakcina”.

"Kineske kompanije sa partnerima iz više od 10 zemalja sprovode zajedničko istraživanje i razvoj vakcina”, kažu iz Vlade Crne Gore.

Iz Vlade kažu da NR Kina učestvuje u “COVAX inicijativi” Svjetske zdravstvene organizacije, što znači da će omogućiti 10 miliona doza vakcina ovom mehanizmu, kao i da obezbjeđuju izvoz vakcina u zemlje koje se nalaze u stanju hitne potrebe i koje su odobrile hitnu upotrebu istih.

Ovime su, poručuju iz Vlade Crne Gore, potvrđene najave kineskog predsjednika Si Đinpinga da će kineska vakcina protiv korona virusa postati globalni proizvod i kineski doprinos osiguranju pristupačnosti i dostupnosti vakcina zemljama u regionu.

Na osnovu analize 1.901 uzorka na korona virus u Croj Gori, rezultat je bio pozitivan na Covid 19 za 484 osoba u posljednja 24 sata. Preminulo je deset osoba. Najviše novozaraženih je u Podgorici 180, Nikšiću 77, Budvi 32, Herceg Novom 28, Pljevljima 27, Ulcinju 26, Bijelom Polju 17…

U Crnoj Gori je, prema posljednjem dnevnom presjeku, 8.468 aktivnih slučajeva COVID 19, a od početka pandemije preminulo je 926 osoba.

XS
SM
MD
LG