Dostupni linkovi

Japanska ministrica Hashimoto prihvaća posao šefice Igara u Tokiju


Seiko Hashimoto, Tokio (septembar 2019.)
Seiko Hashimoto, Tokio (septembar 2019.)

Japanska ministrica Seiko Hashimoto, žena koja se natjecala na sedam Olimpijskih igara (OI), izjavila je 18. veljače da je dala ostavku u svom kabinetu pripremajući se da postane sljedeća predsjednica Organizacijskog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju 2020., nakon što je prethodni šef dao ostavku zbog seksističkih komentara.

Yoshiro Mori dao je ostavku prošlog tjedna nakon što je rekao da žene previše razgovaraju, što je izazvalo novi udarac Igrama usred krize izazvane korona virusom i snažnog protivljenja javnosti.

"Podnijela sam premijeru ostavku na mjesto ministrice olimpijskih igara jer sam izabrana kao kandidatkinja za šefa olimpijskog komiteta u Tokiju", rekla je Hashimoto novinarima nakon sastanka s premijerom Yoshihideom Sugom.

Dodala je da ju je Suga ohrabrio da Igre uspiju, ali je odbila reći bilo što dalje sve do završetka sastanka Organizacijskog komiteta Olimpijskih igara kasnije tijekom dana, kada će vjerojatno biti objavljena službena najava na toj funkciji.

Suga će vjerojatno imenovati Tamayu Marukawa, bivšu televizijsku spikericu i zastupnicu vladajuće stranke, na mjesto Seike Hashimoto, objavila je javna televizija NHK.

Mori (83) dao je ostavku 12. veljače nakon što je izazvao negodovanje javnosti izjavivši tijekom sastanka Komiteta da žene previše pričaju. U početku je prkosio pozivima da odstupi.

Na početku sastanka Komiteta 18. veljače, potpredsjednik Toshiaki Endo rekao je da su Moriine primjedbe bile neprimjerene.

"Samo pet mjeseci prije, njegova ostavka nanijela je neopisivu štetu pripremnom procesu za Olimpijske igre", rekao je Endo.

"Nadam se da možemo postići konsenzus o dobrom kandidatu koji će postati sljedeći predsjednik Komiteta."

Kriteriji za novog čelnika uključuju duboko razumijevanje rodne ravnopravnosti i raznolikosti te sposobnost postizanja tih vrijednosti tijekom Igara, rekli su organizatori.

Olimpijske igre u japanskoj prijestolnici bi trebale započeti 23. srpnja, unatoč ponovljenim istraživanjima javnog mnijenja koja pokazuju kako se većina građana protivi njihovom održavanju ove godine zbog pandemije korona virusa.

XS
SM
MD
LG