Dostupni linkovi

Čelnik Olimpijskih igara u Tokiju podneo ostavku posle seksističkih izjava


Mori, 83-godišnji bivši premijer Japana, rekao je na sastanku Japanskog olimpijskog komiteta u sredu, 3. februara, da žene puno pričaju
Mori, 83-godišnji bivši premijer Japana, rekao je na sastanku Japanskog olimpijskog komiteta u sredu, 3. februara, da žene puno pričaju

Predsednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara (OI) u Tokiju Joširo Mori podneo je danas ostavku posle seksističkih ispada prošle nedelje.

"Moje neprimerene izjave izazvale su mnogo uznemirenja (...) Danas želim da odstupim sa mesta predsednika", rekao je Mori na sastanku izvršnog odbora OI.

Mori, 83-godišnji bivši premijer Japana, rekao je na sastanku Japanskog olimpijskog komiteta u sredu, 3. februara, da žene puno pričaju, posle čega se izvinio ali i odbio da podnese ostavku.

Nije poznato ko će zameniti Morija. U početku je izabrao poznatog sportskog administratora Sabura Kavabučija (84) da ga zameni, ali to je takođe dovelo do protesta.

Morijeva ostavka usledila je kao pritisak na njega tokom protekle nedelje. Glavni sponzori su se javili da kritikuju njegove komentare, uključujući Tojotu, jednog od najvećih olimpijskih sponzora. Tojotin predsednik Akio Toioda rekao je da je kompanija "razočarana".

U utorak je grupa ženskih poslanika nosila belu odeću u znak protesta protiv njegovih izjava, a neki muškarci su to činili u znak solidarnosti. Guverner Tokija Iuriko Koike rekao je da neće prisustvovati sastanku visokih olimpijskih zvaničnika u znak protesta.

Prema lokalnim medijima, skoro 400 ljudi takođe je povuklo prijave za volontiranje na Olimpijskim igrama, koje su zakazane za ovu godinu.

Komitet trenutno broji 24 člana, od kojih su pet žene. Godine 2019. odbor - koji je odgovoran za odabir japanskih olimpijaca - postavio je sebi za cilj da poveća broj ženskih direktora na 40 odsto.

„Ako povećamo broj ženskih članova odbora, moramo da se pobrinemo da im je vreme za izlaganje donekle ograničeno, imaju poteškoća sa završetkom, što je dosadno“, citiran je Mori, prenosi BBC.

„U organizacionom odboru imamo oko sedam žena, ali svako razume svoje mesto.“

Mori je poznat je u zemlji po nizu gafova i nediplomatskih izjava datih tokom mandata od 2000. do 2001. godine.

Skandal sa seksizmom predstavlja još jedan problem za OI u Tokiju 2020, koje su bile odložene za godinu dana zbog pandemije korona virusa.

XS
SM
MD
LG