Dostupni linkovi

Internetske stranice vlade u Mjanmaru na meti hakera


S prosvjeda na kojem se zahtijeva oslobađanje pritvorene liderice zemlje Aung San Suu Kyi, Jangon, Mjanmar (15. valječe)
S prosvjeda na kojem se zahtijeva oslobađanje pritvorene liderice zemlje Aung San Suu Kyi, Jangon, Mjanmar (15. valječe)

Internetske stranice vlade kojima upravlja vojna hunta u Mjanmaru su 18. veljače bile meta hakera kao odgovor na novo isključivanje interneta koje su uvele vlasti.

Skupina "Hakeri Mjanmara" ciljala je na portale središnje banke, zvaničnu stranicu vojske, internetsku stranicu javnog televizijskog kanala MRTV, stranicu lučkih vlasti i agencija za sigurnost hrane.

"Borimo se za pravdu u Mjanmaru... riječ je masovnom prosvjedu na internetskim stranicama vlade", navela je hakerska skupina na svom Facebook profilu.

U skoro cijelom Mjanmaru i 17. veljače je po četvrti put prekinut internet, saopćila je nevladina organizacija NetBlocks koja se bavi nadgledanjem rada interneta.

Prekidi su doveli do informativne blokade, dok nevladine organizacije po Mjanmaru prate proizvoljna uhićenja prosvjednika koji se protive puču.

Vojska Mjanmara, koja je 1. veljače preuzela vlast, smijenila je vladu i civilnu lidericu Aung San Suu Kyi, uvela je policijski sat u nekoliko gradova i zabranila okupljanje više od pet osoba.

Od puča je uhićeno više od 400 ljudi, među kojima političari, aktivisti i članovi civilnog društva, novinari, ljekari i studenti.

XS
SM
MD
LG