Dostupni linkovi

U Mjanmaru treća noć sa prekidom interneta, nove optužbe protiv Su Ći


Demonstranti okupljeni ispred američke ambasade u Jangonu u Mjanmaru
Demonstranti okupljeni ispred američke ambasade u Jangonu u Mjanmaru

U skoro čitavom Mjanmaru vojna hunta, koja je nedavno ponovo preuzela vlast, i u utorak veče je, po treći put, prekinut internet, saopštila je nevladina organizacija NetBloks (NetBlocks).

Tokom prethodne dve noći internet je bio prekinut po osam sati

Prekidi su doveli do informativne blokade, dok nevladine organizacije po Mjanmaru prate proizvoljna hapšenja demonstranata koji se protive puču.

U međuvremenu, vojna hunta je u utorak podigla nove optužnice protiv bivše šefice civilne vlade Mjanmara Aung San su Ći, svrgnute u državnom udaru 1. februara, rekao je njen advokat dok nove vojne vlasti navode da joj je zdravlje "dobro".

Ona je tokom pojavljivanja pred sudom putem video veze dobila drugu krivičnu prijavu za kršenje zakona o upravljanju prirodnim katastrofama, ali nije precizirano na šta se to konkretno odnosi, prenosi BBC.

Ona je već optužena za ilegalan uvoz toki-vokija.

Aung San su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991, koja se drži na tajnom mestu od njenog hapšenja posle vojnog udara 1. februara, "dobrog je zdravlja" i nalazi se u kućnom pritvoru u administrativnom glavnom gradu Najpjidou, rekao je zvaničnik vojne vlade na prvoj konferenciji za novinare od puča 1. februara.


"Držimo Aung San Su Ći i (bivšeg predsednika) Vin Mjinta na sigurnijem mestu zbog njihove bezbednosti. Oni su dobrog zdravlja. Nije kao da su uhapšeni, oni su u kućnom pritvoru u administrativnom centru Najpjidou", rekao je na konferenciji za novinare zamenik ministra informisanja brigadni general Zav Min Tun.

On je istakao da oružane snage neće dugo ostati na vlasti i obećao da će "vratiti vlast pobedničkoj stranci" nakon planiranih izbora.

Međutim, nije precizirao datum izbora.

Zav Min Tun je takođe ponovio tvrdnju - bez pružanja dokaza - o prevari na izborima prošlog novembra.

Stranka Aung San Su Ći Nacionalna liga za demokratiju (NLD) ostvarila je ubedljivu pobedu sa više od 80 odsto glasova. Vojska je tvrdila da je izršila puč zbog izborne prevare.

U međuvremenu, nastavljeni su pozivi na civilnu neposlušnost protiv vojne hunte iako je ona pojačala represiju i oglušuje se o međunarodne osude.

Specijalni izvestitelj UN za Mjanmar Tom Endrjus rekao je da procedura protiv bivše šefice vlade nema ništa pravedno.

"Nema ništa pravednog u hunti. To je teatar... i naravno niko tome ne veruje", rekao je Endrjus.

Vojska nastavlja da jača mere od državnog udara. Zabranjuju se okupljanja, raspoređuju oklopna vozila, sprovode se noćna privođenja, pooštravaju zakoni.

Ipak, mobilizacija naroda se nastavlja. Demonstranti su u utorak blokirali deo železničke pruge južno od Jangona, ekonomskog centra zemlje.

Štrajku protiv puča pridružili su se advokati, nastavnici, kontrolori leta, železničari.

U Jangonu sveštenici, koji su vodili "šafransku revoluciju" ugušenu u krvlju 2007. godine, organizovali su marš do američke ambasade. Nedaleko od njih mladi su svirali violinu ispred grupe plesača obučenih u crno, a drugi su pevali.

Posle izvođenja oklopnih vozila na ulice nekih gradova u zemlji u nedelju, na ulicama sada ima manje demonstranata.

Demonstracije su za sada uglavnom mirne, ali je prijavljeno nekoliko incidenata. Policija je uhapsila nekoliko desetina demonstranata, uključujući dvadesetak studenata u glavnom gradu, a posle neke pustila. Vojne vlasti, koje su koristile suzavac i gumene metke, zapretile su u ponedeljak kaznama zatvora demonstrantima i do 20 godina.

Stanovnici nekoliko gradova formirale su noćne straže kako bi odvratili rulju za koje se smatra da ih je vojska poslala da izazovu nemire, prenosi BBC.

Vojska, koju u Ujedinjenim nacijama podržavaju Peking i Moskva, oglušava se o brojne međunarodne osude i najavljene sankcije Vašingtona.

XS
SM
MD
LG