Dostupni linkovi

Rusija privela '19 osumnjičenih islamističkih militanata'


Racija Savezne sigurnosne službe u Moskvi (novembar 2020.)
Racija Savezne sigurnosne službe u Moskvi (novembar 2020.)

Ruska Savezna sigurnosna služba (FSB) saopćila je 17. februara da je privela 19 osumnjičenih islamističkih militanata zbog planiranja napada na sjevernom Kavkazu.

FSB navodi da je kod osumnjičenih zaplijenio pojas sa eksplozivom, bombe domaće izrade i automatsko naoružanje, piše Reuters.

Pritvorenici, koji su osumnjičeni da pripadaju islamističkoj grupi Takfir wal-Hijra (Takfir val Hidžra), bili su raspoređeni po regijama Rostov, Krasnodar i Karačajevo-Čerkezija, kao i na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Moskva pripojila 2014. godine.

U saopćenju se navodi da su spriječene aktivnosti "međunarodne islamističke organizacije Takfir wal-Hijra", koja je zabranjena u Rusiji.

Na snimci iz pritvora koju je objavila ruska novinska agencija RIA prikazani su operativci FSB-a kako ulaze u stambenu zgradu da bi priveli osumnjičene.

Tokom pretresa je, pored naoružanja i tri kilograma eksploziva, pronađeno i više od 40 kopija ekstremističkog materijala.

Rusija je više puta bila na meti islamističkih militantnih grupa, uključujući i napad u metrou u Sankt Peterburgu 2017. godine.

Posljednjih godina neki dijelovi sjevernog Kavkaza bili su meta militantnih napada na ruske sigurnosne službenike.

XS
SM
MD
LG