Dostupni linkovi

Krivokapić: Izmjenama tužilačkih zakona bismo prešli 'crvenu liniju' sa EU


Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić

Skupština Crne Gore, prilikom usvajanja izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, mora uvažiti mišljenje Evropske unije (EU), poručio je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, dodajući da bi suprotno značilo da je Crna Gora prešla „crvenu liniju“ u pregovorima sa EU.

Nova parlamentarna većina, 3. februara je najavila da će ukinuti postojeći Zakon o tužilaštvu i donijeti novi. Cilj je, kako su obrazložili, da se sprovedu smjene u tužilaštvu jer smatraju da sa postojećim tužiocima borba protiv kriminala i korupcije nije moguća.

Međutim, EU je u više navrata kritikovala ovu namjeru pozivajući vlast da ne ide nazad sa reformama.

Krivokapić je poručio da bi to „nazadovanje“ spriječilo da Crna Gora odradi ciljane aktivnosti na putu ka EU.

Prema njegovim riječima, oredjeljenje Vlade je vladavina prava i poštovanje svih međunarodnih sporazuma.

„Naša obaveza prilikom donošenja sistemskih zakona koji se tiču vladavine prava je da budu konsultovani naši partneri, što znači da treba imati širu raspravu, uključiti eksperte EK i uvažavati mišljenje Venecijanske komisije“, poručio je Krivokapić.

DF: Birao nas je narod, a ne treći sekretari u ambasadama

Nakon što je premijer Zdravko Krivokapić iznio rezervu prema usvajanju tužilačkih zakona i upozorio na moguću negativnu reakciju Evropske Unije, jedan od lidera Demokratskog fronta najvećeg konstituenta parlamentarne većine Milan Knežević je objavio na svom twiter nalogu: „DF je birao narod, a ne treći sekretari u ambasadama.... U četvrtak ćemo vidjeti ko je vjera a ko nevjera“.

U četvrtak 18. februara treba da počne sjednica na kojoj će se naći i rasprava o tužilačkim zakonima.

Upozorenje je uputio i Nebojša Medojević, takođe lider Demokratskog fronta, koji je objavio na twiteru: „Ako URA i Demokrate ne glasaju za promjene u tužilaštvu i smjenu Katnića, oni su prešli na stranu DPS i mafije“.

Da bi zakoni bili izglasani, svi poslanici tri koalicije Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA, moraju da ih podrže.

Nova parlamentarna većina predvođena Demokratskim frontom, od prvog dana osvajanja vlasti u Crnoj Gori (izbori na kojima su pobjedili održani su 30. avgusta 2020.), insistirala je na smjeni specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji je bio glavni tužilac u slučaju poznatom kao „Državni udar“ a u kome su, između ostalih, dvojica lidera DF nepravosnažno osuđena na po pet godina zatvora.

Usvajanjem ovih izmjena automatski bi prestao mandat tužiocima u Specijalnom tužilaštvu na čijem čelu je Milivoje Katnić, uključujući i njega.

Uprskos upozorenjima Evropske unije, DF je ostao pri stavu da izmjene tužilačkih zakona treba usvojiti, kao i da je manji problem zatezanje odnosa sa Briselom od smjena u vrhu tužilastva.

Demokratski front je proceduru pokrenuo u Skupštini gdje se kao predlagači promjena tužilačkih zakona zvanično pojavljuju pet poslaničkih klubova nove većine koji imaju 41 poslanika u parlamentu, tijesnu većinu od ukupno 81 poslanika.

Vanredna sjednica Skupštine na kojoj bi se tužilački zakoni mogli naći na dnevnom redu planirana je za 18. februar.

XS
SM
MD
LG