Dostupni linkovi

Potpredsednik veterana OVK se nije izjasnio o krivici, osporio Specijalni sud


Nasim Haradinaj pred Specijalnim sudom

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Nasim Haradinaj se 18. decembra nije izjasnio o krivici povodom optužbi koje mu Specijalizovano tužilaštvo stavlja na teret.

On je pre izjašnjavanja o krivici osporio nadležnost Specijalizovanih veća i mandat Specijalizovanog tužilaštva uz ocenu da “pokušava da svali krivicu na Kosovo”.

“Nama je potrebno da odgovorimo zašto je došlo do curenja informacija. Oni su dostavljeni našoj organizaciji i mi kao organizacija nismo imali te podatke. Umesto mene neko iz Tužilaštva je trebao da bude ovde”, rekao je Haradinaj.

Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova je 7.,16. i 22. septembra održalo konferencije za novinare na kojima je saopštavano da im anonimna osoba dostavlja na „hiljade dosijea sa imenima svedoka i njihovim adresama“. Isti dokumenti su bili deljeni i samim medijima.

Autentičnost tih dokumenata nikada nije potvrđena, dok je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu pokrenulo istragu o tome i nakon svake objave, konfiskovalo dokumente u kancelariji tog udruženja.

Predsednik Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova Hisni Gucati, koji je obuhvaćen istom optužnicom, izjasnio se u sudnici Specijalizovanih veća u Hagu 18. decembra da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

"Nevin sam po svim tačkama optužnice koje su mi pročitane", rekao je Gucati.

"Nismo mi napali Srbiju, nevini smo. Imam pravo na slobodu govora. Moje je pravo da pravno branim vrednosti albanske nacije i OVK i nastaviću da ih branim do kraja", rekao je on.

Optužnica protiv Haradinaja i Gucatija je potvrđena 11. decembra a na teret im se stavljaju krivična dela protiv pravosuđa, odnosno ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazda i povreda tajnosti postupka.

Navodi se da su optužnice zasnovane na dobro utemeljenoj sumnji da su najkasnije od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za novinare i drugim skupovima koji su se medijski prenosili, neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima, uključujući zaštićene podatke o izvesnim (potencijalnim) svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

Gucati i Haradinaj su potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća.

“Tim radnjama su Gucati i Haradinaj učinili povredu tajnosti postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje protiv potencijalnih svedoka Specijalizovanog tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju njegovog rada i istraga”, navodi se.

Gucati i Haradinaj se nalaze u pritvoru u Hagu od 25. septembra kada su uhapšeni od strane Specijalizovanog tužilaštva, uz podršku Euleksa i Policije Kosova.

XS
SM
MD
LG