Dostupni linkovi

Dačić: Ne iznenađuje što Kurtiju dijalog nije prioritet


Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Srbije
Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Srbije

Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije, kaže da ga ne iznenađuje to što lideru pobedničke stranke Samoopredeljenje i kandidatu za premijera Kosova Aljbinu (Albin) Kurtiju nastavak dijaloga sa Beogradom nije prioritet i da ukoliko Kurti formira vladu na Kosovu, neće biti lakog dijaloga.

"On (Kurti) ni ranije nije davao izjave koje su previše optimistične kada je reč o odnosima sa Srbijom. Važno je da imamo jedinstvo srpskog naroda, to znači da možemo da vodimo jednu ozbiljnu politiku", rekao je Dačić za TV Pink.

Dačić, koji je lider Socijalističke partije Srbije i bivši ministar spoljnih poslova dodao je da je važno da se „držimo agende koja je održiva u ovo vreme", kao što je slobodan protok robe i ljudi, takozvani 'mini Šengen', "ako ne može da se postigne dogovor o nekom trajnijem rešenju".

Srbija i Kosovo vode višegodišnji dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU) o normalizaciji odnosa koji bi trebalo da se okonča postizanjem sveobuhvatnog obavezujućeg sporazuma.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak ranije je najavio da će nova runda dijaloga biti organizovana posle izbora na Kosovu.

Nakon objave izbornih rezultata u nedelju uveče, 14. februara, Aljbin Kurti je rekao da formiranje pregovaračke ekipe za dijalog sa Srbijom nije prioritet, dodajući da je za građane Kosova to "šesti ili sedmi prioritet".

„Nas prioritet je pravosuđe i zapošljavanje", naveo je Kurti dodajući da Srbija neće poštovati ni jedan sporazum ukoliko je Kosovo ekonomski slabo.

Građani Kosova su u nedelju, 14. februara, po drugi put izašli na birališta za manje od dve godine, kako bi glasali na prevremenim parlamentarnim izborima.

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije Kosova (CIK), na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, Samoopredeljenje je dobilo skoro 47 odsto, Demokratska partija Kosova (DPK) 17 procenata, a na trećem Demokratski savez Kosova (DSK) sa 13 odsto glasova.

Srpska lista, koju podržava zvanični Beograd, osvojila je svih 10 ustavom zagarantovanih poslaničkih mesta.

XS
SM
MD
LG