Dostupni linkovi

Zahtjev za odbacivanje inicijative Kluba Bošnjaka Ustavnom sudu BiH


Poslanici Skupštine Republike Srpske (RS) zatražili su da Ustavni sud BiH odbaci zahtjev za izmjenu naziva entitetskog Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Taj zahtjev je Ustavnom sudu podnio Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS. Odgovor Ustavnom sudu utvrdio je Odbor Skupštine RS za ustavna pitanja na sjednici održanoj u utorak (16. februar).

“Odbor je utvrdio odgovor Ustavnom sudu BiH u kojem se ističe da je zahtjev neosnovan i da ga je taj sud trebao odbaciti, prije svega, zbog nepostojanja aktivne legitimacije, kao i da je meritorno neosnovan zbog pogrešnog tumačenja Ustava BiH”, saopšteno je iz Skupštine.

Zakon o republičkoj upravi RS usvojen je po hitnom postupku 6. decembra 2018. godine.

Usvojenim odredbama tog Zakona Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju promijenilo je naziv u Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Šta je traženo iz Kluba Bošnjaka?

Klub Bošnjaka podnio je 11. decembra 2020. godine apelaciju Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom za ukidanje člana 15 stav (1) tačka (16) Zakona o republičkoj upravi RS u kome se navodi da je jedno od ministarstava u Vladi Republike Srpske i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Članovi Kluba Bošnjaka zatražili su i ukidanje člana 31. istog Zakona u kome se opisuje djelokrug rada tog Ministarstva.

Klub Bošnjaka smatra da su navedeni članovi u suprotnosti sa Ustavom BiH i da zadiru u nadležnosti institucija državnih institucija Bosne i Hercegovine.

“Podnosioci zahtjeva pokušavaju pogrešno predstaviti da je osporenim članom Zakona o republičkoj upravi prekršen Ustav BiH u oblasti spoljne politike, gubeći iz vida da Ustav BiH definiše nadležnost entiteta za sklapanje sporazuma sa državama i međunarodnim organizacijama”, navedeno je u utorak iz Narodne skupštine RS.

U saopštenju se ističe i da nijedna odredba Ustava BiH ne zabranjuje Republici Srpskoj da ima puno pravo da stupa u međunarodne odnose na regionalnom nivou i da održava međunarodnu saradnju.

“Apsurdno je potenciranje i ukazivanje na promjenu naziva Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju i uslovljavanje promjene naziva promjenom nadležnosti, jer radom Ministarstva nije narušen suverenitet ustavnih nadležnosti BiH, nego su, naprotiv, one potvrđene”, stoji u saopštenju nakon sjednice Odbora za ustavna pitanja.

XS
SM
MD
LG