Dostupni linkovi

Mađarski premijer Orban traži nastavak hitnih ovlasti za odgovor na COVID-19


Premijer Mađarske Viktor Orban
Premijer Mađarske Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je od Parlamenta daljnje produženje hitnih ovlasti kako bi se spriječilo širenje korona virusa u zemlji, objavila je stranica Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Orban želi da se posebni mandat Vlade produži za 90 dana, za razliku od mandata otvorenog tipa koji je tražio i dobio u martu, što je izazvalo međunarodne kritike.

Prema izuzetnim pravilima, Vlada je ovlaštena vladati dekretom, ali Parlament, kojim dominira Orbanova desničarska nacionalistička stranka Fidesz, ostaje na sjednici i može vratiti te ovlasti.

U govoru 15. februara Orban je branio potez za koji se očekuje da će lako proći.

"Želimo više nego samo okrenuti znak 'zatvoreno' na svojim vratima. Želimo ponovo otvoriti ekonomiju i cjelokupni građanski život", rekao je Orban.

Ponovio je kritike Europske unije (EU) zbog sporog uvođenja vakcine u blok.

Orbana su lideri EU u Briselu više puta kritikovali zbog autoritarnog upravljanja u zemlji.

Orban je branio odluku svoje Vlade da jednostrano traži vakcine, bez odobrenja EU, od Rusije i Kine. Mađarske zdravstvene vlasti prošlog su mjeseca odobrile vakcine kineske državne kompanije Sinopharm, kao i ruskog 'Sputnika V', čineći Mađarsku prvom državom EU koja je to učinila.

"Najvažniji zadatak s kojim se suočava naša zemlja je pokušati dobiti što više vakcina. Ne kasnije, kako obećavaju iz Brisela, već brzo", rekao je Orban i dodao kako je za Mađarsku dobra svaka vakcina koja je sigurna i s kojim je već vakcinisano nekoliko miliona ljudi širom svijeta.

Zdravstveni zvaničnici počeli su davati rusku vakcinu u budimpeštanskim bolnicama 12. februara.

Do 15. februara broj žrtava korona virusa iznosio je oko 13.750. Do 12. februara 310.448 je primilo najmanje prvu dozu vakcine.

XS
SM
MD
LG