Dostupni linkovi

Brnabić: U Srbiju 15. februara stiže 40.000 Pfizer vakcina


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će u ponedeljak, 15. februara, u Srbiju stići više od 40.000 Pfizer vakcina, a da se do kraja nedelje očekuje da stigne i vakcina AstraZeneca.

"Vakcina ima dovoljno i biće ih za sve gradjane koji žele da se vakcinišu", rekla je Brnabić za televiziju Prva.

Ona je navela da je 11 odsto punoletnih građana do sada primilo prvu dozu vakcine, a skoro tri odsto i drugu, te da se očekuje da do kraja februara oko 20 odsto punoletnih gradjana primi makar prvu dozu vakcine.

U Srbiju je 10. februara stigao novi kontingent od pola miliona vakcina kineske kompanije Sinofarm, a dan ranije dopremljeno je novih 50.000 doza ruske vakcine Sputnik V.

Ove vakcine nisu dobile odobrenje Svetske zdravstvene organizacije, ni regulatornih tela Evropske unije. Vakcina Fajzer/Biontek za sada jedina ima dozvolu Evropske agencije za lekove, američke Uprave za hranu i lekove i Svetske zdravstvene organizacije.

Premijerka Srbije je rekla da će se rukovodstvo zemlje i Krizni štab za borbu protiv pandemije truditi da se epidemiloške mere ne pooštravaju.

Brnabić je najavila da će biti pojačana inspekcija u ugostiteljskim objektima na skijalištima u Srbiji.

Hapšenja u Beogradu zbog kršenja mera

Policija u Beogradu uhapsila je tri osobe osumnjičene da su ganizovale okupljanje oko 1.000 ljudi u jednom lokalu i time prekršili propisane epidemiološke mere, saopštilo je 14. februara Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će biti privedeni Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, saopštio je MUP.

Komunalna milicija je u subotu, 13. februara uveče u klubu nedaleko od Tašmajdana u centru Beograda zatekla više od 700 ljudi, a načelnik Komunalne milicije Ivica Divac rekao je da je bila tolika gužva da je ljudima trebalo više od pola sata da napuste lokal.

XS
SM
MD
LG