Dostupni linkovi

U Crnoj Gori još 563 inficiranih, počinje primena novih mera


Podgorica, 23. decembar

U Crnoj Gori je još 563 osoba inficirano korona virusom, a preminulo je 11 pacijenata oboljelih od COVID-19, sapštio je 12. februara Institut zajavno zdrvlje (IJZ).

Oporavilo se 351 pacijenata, pa je trenutno 8.638 aktivnih slučajeva COVID-19.

Najviše inficiranih je u Podgorici 3.156, Nikšiću 966 i Budvi 941.

Od početka epidemije je korona virusom inficirano 68.004 osoba u Crnoj Gori, dok je broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom dostigao 880.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, ponovo počinje zabrana međugradskog saobraćaja u Crnoj Gori od petka, (12. februar) u 21 sat do ponedjeljka u 5 sati.

To je dio novih mjera za sprječavanje širenja korona virusa, objavljenih 10. februara, među kojima je zabrana izlaska iz objekta stanovanja od 21 do 5 sati i ograničenje ili zabrana rada privrednih društava i ugostiteljskih objekata.

Mjere su dodatno restriktivne za Tivat i Budvu, gdje je epidemiološka situacija veoma loša.

Iako je iz Ministarstva zdravlja u više navrata najavljivano da će vakcinacija protiv korona virusa u Crnoj Gori početi "krajem januara ili početkom februara", datum početka imunizacije se još ne zna.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović je 10. februara izjavila da očekuje da u Crnu Goru prve stignu ruske vakcine, ali da datum njihovog dopremanja zavisi od Rusije i proizvođača vakcine Sputnik V.

Dan kasnije, 11.februara, Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva je dao saglasnost za uvoz te vakcine.

Uporedni podaci i dalje rangiraju Crnu Goru kao epidemiološki najugroženiju zemlju u regionu.

Ima najviše hospitalizovanih i aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika, kao i najveću četrnaestodnevnu incidenciju, što je broj novih infekcija korona virusom na 100 hiljada stanovnika u toku prethodnih 14 dana.

XS
SM
MD
LG