Dostupni linkovi

Crna Gora uvela nove mjere: Zabrana izlaska iz kuće u određeno vrijeme i ograničenje radnog vremena


Podgorica
Podgorica

U Crnoj Gori su pooštrene mjere zaštite u cilju prevencije širenja korona virusa. Dodatne mjere važiće za opštine Budva i Tivat, gdje je epidemiološka situacija posebno teška.

Među mjerama koje važe za cijelu zemlju su zabrana izlaska iz objekta stanovanja od 21 do 05 sati, zabranjen međugradski saobraćaj tokom vikenda - od petka u 21 do ponedjeljka u 5 sati, ograničenje radnog vremena za privredna društva od 7 do 18 sati (tržni centri, prodavnice, ugostiteljski objekti, teretane).

Listi zemalja iz kojih je u Crnu Goru obavezan PCR test ne stariji od 72 sata su dodati Izrael, Indija, Bahrein, Liban, Južnoafrička Republika, Brazil, SAD, Letonija, Estonija, Litvanija, Malta, Francuska, Španiju, Portugal, Nizozemska, Irska, Belgija, Danska, Češka.

Od početka januara su na toj listi Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjeverna Irska, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić

Dodatnim restriktivnim mjerama koje će važiti u Budvi i Tivtu je zabranjen rad ugostiteljskih objekata, trgovinama neprehrambenih proizvoda, tržnim i fitnes centrima, teretanama, a zabranjuju se sva javna okupljanja na otvorenom i u zatvorenom. U ovim gradovima se rad vaspitno - obrazovnih ustanova prebacuje na online nastavu.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić je na konferenciji za medije kazao da se građanima Budve i Tivta ne preporučuje napuštanje teritorije svoje opštine, izuzev u neophodnim okolnostima.

Minstarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović nije mogla da odgovori na novinarsko pitanje o tome kada će početi vakcinacija u Crnoj Gori.

“U iščekivanjima smo dolaska ruske vakcine i datum ne zavisi od nas nego države Rusije i proizvođača vakcine Sputnik V”, rekla je ministarka.

Dodala je da sa Kinom očekuje finaliziranje ugovora oko isporuke vakcina, kao i sa Fajzerom.

Borovinić Bojović je ponovila i da pitanje zašto vakcine nisu stigle u Crnu Goru treba uputiti prethodnoj Vladi, koja, prema njenim riječima, “nije uradila ništa” u bilateralnim pregovorima za nabavku vakcina.

Ona je takođe kazala da neće podnijeti ostavku koju zahtijeva opozicija i građani koji o tome potpisuju peticiju.

“Kad većina građana Crne Gore ili neohodan broj bude smatrao da treba da podnesem ostavku, Vlada će o tome odlučiti”, rekla je ministarka zdravlja.

Borovinić Bojović je izabrana za ministarku zdravlja u Vladi premijera Zdravka Krivokapića koju su početkom decembra iyglasale koalicije predvođene Demokratskim frontom, Demkratama i građanskim pokretom URA.

Ranije dans je Borovinić Bojović obišla domove zdravlja u Budvi i Tivtu, dan nakon što su iz tih primorskih gradova i Herceg Novog upućeni apeli Ministarstvu za pomoć u obuzdavanju pogoršane epidemiološke situacije.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević je, predlažući zaključavanje grada, ocijenio 9. februara za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su hitne mjere zakašnjele i zbog sporosti reagovanja Vlade i Ministarstva zdravlja.

Nakon posjete Budvi, Borovinić Bojović je saopštila da za epidemiološku situaciju najveću odgovornost ima Operativni štab lokalne samouprave kojim rukovodi predsjednik Opštine.

“Zdravstveni sistem Crne Gore je pod potpunom kontrolom i još uspješno odolijeva pritiscima”, navodi se u saopštenju Borovinić Bojović.

Povodom apela iz primorskih domova zdravlja da Ministarstvo obezbijedi ispomoć jer nedostaje zdravstvenih radnika, Borovinić Bojović je kazala da je raspisan konkurs za zapošljavanje 15 ljekara za hitnu pomoć na teritoriji cijele Crne Gore, a da će 235 medicinskih sestara i tehničara koji rade po ugovorima na određeno vrijeme, dobiti rešenja za stalni posao.

Danas, 10. februara je u Crnoj Gori potvrđena infekcija kod kod još 623 osobe, dok je preminulo devet pacijenata povezanih sa COVID-19.

Trenutno je 8173 aktivnih slučajeva COVID-19. Od početka epidemije preminula je 861 osoba od posljedica zaraze korona virusom.

Prema poslednjim uporednim podacima, Crna Gora je i dalje na prvom mjestu u regionu po broju hospitalizovanih (66) i aktivno oboljelih (1257) na 100 hiljada stanovnika. Ima i najveću četrnaestodnevnu incidenciju (1107) u regionu, a to je broj novih infekcija na 100 hiljada stanovnika u prethodnih 14 dana.


XS
SM
MD
LG