Dostupni linkovi

Vijeće Europe zabrinuto nakon što je Rusija označila novinare i aktiviste kao 'strane agente'


Rusija je upisala pet osoba - uključujući troje novinara koji surađuju sa RSE - u registar Ministarstva pravosuđa "stranih masovnih medija koji obavljaju funkcije stranog agenta".
Rusija je upisala pet osoba - uključujući troje novinara koji surađuju sa RSE - u registar Ministarstva pravosuđa "stranih masovnih medija koji obavljaju funkcije stranog agenta".

Vijeće Europe izrazilo je zabrinutost zbog toga što je Rusija pojedine osobe označila kao "strane agente" nakon što je Moskva dodala pet osoba u registar za koji nevladini aktivisti kažu da se koristi kao način za onemogućavanje rada neistomišljenika.

Vijeće, jedna od vodećih organizacija za zaštitu ljudskih prava u Europi, izjavilo je 29. prosinca da taj potez Rusije, općenito i Zakon o radu stranih agenata, "guši razvoj civilnog društva i slobodu izražavanja".

Komentar Vijeća dolazi dan nakon što je Rusija rekla da je petero ljudi - uključujući troje novinara koji izvještavaju za Radio Slobodna Europa (RSE) i dvoje aktivista za ljudska prava - evidentirala u registar Ministarstva pravosuđa "stranih masovnih medija koji obavljaju funkcije stranog agenta".

Prije toga, samo su nevladine organizacije (NVO) i skupine za zaštitu ljudskih prava financirane iz registra, u skladu s ruskim usvajanjem kontroverznog "Zakona o stranim agentima" iz 2012. godine. Zakon je kasnije proširen tako da uključuje medije i neovisne novinare.

Zakonskim promjenama proširene su liste pojedinaca i grupa koje mogu biti označene kao "strani agenti" i predočene nove restrikcije, registracija i obvezno podnošenje izvještaja, kao i obveze medija da u svojim izvještavanjima kada spominju pojedince ili skupine s lista navedu njihov status.

Novi zakon kaže da pojedinci, uključujući i strane novinare, koji su povezani s ruskom politikom ili sakupljaju materijale i podatke u vezi s pitanjima obrane ili nacionalne sigurnosti Rusije, moraju biti stavljeni na listu stranih agenata.

Također se navodi da će pojedincima koji su označeni kao "strani agenti" biti zabranjeno da rade u državnoj službi, zakon ih prisiljava da svoja pisma upućena vlastima i drugi materijal obilježavaju oznakom "strani agent".

"Označavanje pojedinaca, uključujući novinare, istraživače i branitelje ljudskih prava, kao strani agenti stigmatiziraju te osobe i riskiraju daljnje potkopavanje pluralizma i demokracije u Ruskoj Federaciji", navelo je Vijeće Europe u priopćenju.

Tri navedene osobe povezane s RSE su Ljudmila Savickaja, Sergej Markelov i Denis Kamaljagin.

Istaknuti aktivist za ljudska prava Lev Ponomariov također je označen u registru, kao i aktivistica i radnica Crvenog križa Daria Apakončič.

Ministarstvo je 29. prosinca ponovno proširilo popis, dodavši centar za ljudska prava Nasiliu.net koji se bavi slučajevima nasilja u obitelji.

Nova imena u registru dovode do ukupnog broja navedenih pojedinaca ili službi na 18, od kojih je većina povezana s RSE.

Prema ruskom kontroverznom "Zakonu o stranim agentima", svaka osoba koja distribuira materijale publikacije ili pravne osobe koja je označena kao "strani agent", sudjeluje u njenom radu i prima novčana sredstva iz inozemstva, može biti prepoznata kao "agent stranih medija".

Ministarstvo pravosuđa nije objasnilo na temelju čega je uključilo nova imena i službe u registar.

Ruski dužnosnici ranije su rekli da je izmjena "Zakona o stranim agentima" radi uključivanja masovnih medija 2017. godine "recipročni odgovor" na američki zahtjev da se ruski državni kanal RT financira prema Zakonu o registraciji stranih agenata SAD-a (FARA).

Američki dužnosnici rekli su da mjere nisu recipročne, tvrdeći da se američki i ruski zakoni razlikuju i da Rusija koristi svoje zakonodavstvo o "stranim agentima" kako bi ušutkala neistomišljenike i obeshrabrila slobodnu govora.

Američka grupa za zaštitu prava Human Rights Watch je 2017. opisala Zakon kao "razoran" za lokalne nevladine organizacije, rekavši da je više od desetak NVO-a prisiljeno zatvoriti svoja vrata.

Državna duma Rusije, Donji dom parlamenta, 23. prosinca dala je konačno odobrenje Zakonu koji će omogućiti pojedincima i javnim subjektima da budu priznati kao strani agenti ako se smatra da su uključeni u političke aktivnosti "u interesu stranih država".

XS
SM
MD
LG