Dostupni linkovi

Novi protesti u Mjanmaru zbog vojnog udara


Demonstranti u Mjanmaru, 12. februar
Demonstranti u Mjanmaru, 12. februar

Hiljade demontranata protestovalo je 12. februara u Mjanmaru zbog svrgavanja izabrane vlade premijerke Aung San Su Ći vojnim pučem, uprkos zabrani velikih javnih skupova, prenela je agencija Reuters.

Tri osobe su ranjene kada je policija ispalila gumene metke da bi rasterala demonstranate na jugoistoku zemlje, rekao je zvaničnik mjanmarskog Crvenog krsta za Reuters.

Vojska je preuzela vlast u Mjanmaru nakon što je tvrdila da su raniji izbori bili lažni. Takođe su proglasili jednogodišnje vanredno stanje u zemlji, a vlast je predata vrhovnom komandantu Min Aung Hlaingu.

Masovni protesti 12. februara bili su najveći do sada. Usledili su dan nakon što je Vašington uveo sankcije generalima koji su predvodili puč.

U najvećem gradu Jangonu stotine lekara u belim mantilima prodefiliralo je u znak protesta ulicama, dok su u fudbalski navijači nosili šaljive plakate u kojima su osuđivali vojsku.

Demonstracije su održane i u drugim gradovima.

Kraj civilne vladavine u Mijanmaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden naredio je 10. februara uvođenje novih sankcija protiv vojnog režima u Mjanmaru.

Biden je pojasnio da izdaje izvršnu uredbu kojom će generalima Mjanmara biti onemogućen pristup imovini vrijednoj oko jedne milijarde dolara koju imaju u Sjedinjenim Državama. Dodao je da će uslediti još mera.

I Evropski zvaničnici pozvali su na akciju svojih zemalja, a Britanija je saopštila da razmatra mere protiv vođa puča.

Kompanija Facebook saopštila je da će smanjiti vidljivost sadržaja koje objavljuje mjanmarska vojska, navodeći da su "nastavili da šire dezinformacije" nakon preuzimanja vlasti.

XS
SM
MD
LG