Dostupni linkovi

Biden uveo sankcije vojnim vođama Mjanmara zbog puča


Joe Biden
Joe Biden

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden naredio je uvođenje novih sankcija protiv vojnog režima u Mjanmaru, u odgovor na vojni puč koji je izveden u toj zemlji prilikom čega je svrgnuta i uhapšena liderka te zemlje Aung San Suu Kyi i još nekoliko rukovodećih političara, prenosi AP.

Biden je pojasnio da izdaje izvršnu uredbu kojom će generalima Mjanmara biti onemogućen pristup imovini vrijednoj oko jedne milijarde dolara koju imaju u Sjedinjenim Državama. Dodao je da će uslijediti još mjera.

"Vojska se mora odreći vlasti koju je preuzela i pokazati da poštuju volju naroda Burme [nekadašnji naziv za Mjanmar]", rekao je Biden.

Pozvao je vojsku da odmah puste "demokratske političke vođe i aktiviste koje sada drže u pritvoru, uključujući Aung San Suu Kyi i predsjednika Win Myinta.

Izvršnom naredbom, osim vojnih vođa koji su vodili puč, kako je naveo Biden, ciljaju se i njihovi poslovni interesi, kao i bliski članovi porodica.

U gradovima Mjanmara je na desetine hiljada ljudi izašlo na proteste protiv državnog udara koji je svrgnuo demokratski izabranu vladu Aung San Suu Kyi prošle sedmice, uprkos nedavnoj zabrani velikih skupova i noćnom policijskom satu.

Prošle sedmice vojska je preuzela vlast u Mjanmaru nakon što je tvrdila da su raniji izbori bili lažni. Takođe su proglasili jednogodišnje vanredno stanje u zemlji, a vlast je predata vrhovnom komandantu Min Aung Hlaingu.


XS
SM
MD
LG