Dostupni linkovi

Rudari bh. rudnika mrkog uglja Breza stupili u generalni štrajk


Rudnik u Tuzli
Rudnik u Tuzli

Rudari rudnika mrkog uglja (RMU) Breza, koji posluje u okviru koncerna Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH (JP EPBiH), stupili su u petak, 12. februara u generalni štrajk, zbog blokiranih računa i neisplaćenih primanja, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Jasmin Telalović, predstavnik sindikata.

Više od hiljadu rudara i uposlenika ovog rudnika su se ovim pridružili svojim kolegama iz RMU Zenica, u središnjoj BiH, koji su od 8. februara u štrajku, kazao je Telalović.

"Rudari i ostali radnici iz prve smjene su ovdje, ali ne rade. Oni će ići kući kad dođe druga smjena. U jame silaze samo oni koji kontrolišu jame. Mi imamo zarađenu platu, ali je ne možemo isplatiti radnicima jer je račun blokiran", kazao je Telalović.

On kaže kako su uputili poziv predstavnicima Vlade bh. entiteta Federacija BiH i EPBiH da održe sastanak i pokušaju riješiti problem. Međutim, nisu dobili odgovor.

Jednosatnim štrajkom u znak solidarnosti sa rudarima Zenice i Breze 12. februara se pridružilo i pet preostalih rudnika iz koncerna JP EPBiH.

Izudin Spahijaj, predstavnik sindikata zeničkih rudara, rekao je za Radio Slobodna Evropa da od 1.230 zeničkih rudara koji su obustavili rad, njih 20, od ukupno 36 rudara koji ne mogu ostvariti pravo na penziju zbog neuplaćenih doprinosa, od 10. februara štrajkuje glađu.

"Tražimo deblokadu računa, isplatu doprinosa za naših 36 penzionera, kako bi konačno mogli početi primati svoje zarađene penzije. Takođe, da nam odblokiraju sredstva da se može kupiti i repromaterijal, da se može nesmetano raditi, da ne bi došlo do povreda na radu i smrtnih ishoda, što smo imali u prethodnom periodu. I tražimo da se poštuje kolektivni ugovor u potpunosti", kaže za RSE Spahijaj.

U preduzeću su im rekli da ne mogu izvršiti uplatu Penzionom osiguranju Federacije BiH jer im je blokiran račun. Stoga su se rudari odlučili na ovaj potez kako bi skrenuli pažnju na svoj problem.

Rudari iz Zenice i Breze najavili su generalni štrajk za 22. januar, ali su ga otkazali nakon privremene deblokade i isplate decembarske plaće.

U zeničkom preduzeću 5. februara nije isplaćena naknada za topli obrok, a u brezanskom 10. februara plaća za januar. Zenički bi rudari plaću za januar trebali dobiti 15. februara.

Ako se do tada ne deblokiraju računi ova rudnika, brezanski i zenički rudari najavljuju da će 15. februara u 12 sati održati protest pred zgradom Vlade Fedracije BiH u Sarajevu.

Poreska uprava FBiH je 8. januara ove godine blokirala zenički rudnik zbog dijela duga za doprinose na plaće u iznosu od oko 4,9 miliona, a brezanski na oko 4,5 miliona KM, ali su dugovi oba preduzeća po tom osnovu daleko veći.

Ministarstvo energetike i rudarstva Federacija BiH i predstavnici preduzeća za proizvodnju električne energije EPBiH i Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne (EPHZHB) potpisali su u srijedu, 10. februara dugo odlagani granski kolektivni ugovor.

Ovim ugovorom definiše se restruktuiranje EPHZHB i EPBiH, kao i rudnika koji su u koncernu ove kompanije, a koje je obaveza BiH prema Energetskoj zajednici, sa sjedištem u Beču, zaduženoj da energetska pravila Evropske unije prenese u zakonodavstvo zemalja koje teže da se priključe ovom bloku.

Admir Andelija, generalni direktor EPBiH, kazao je kako je rudarski sektor najosjetljiviji sektor u vremenu tranzicije jer je "ugalj kao energent sve manje poželjan za proizvodnju električne energije".

On je rekao kako po usvojenom programu postoji višak od oko 2.200 zaposlenih, ali da u sedam zavisnih rudnika nedostaje proizvodne radne snage.

Andelija je kazao kako su u rudnicima Zenica i Breza, čiji su računi blokirani zbog neplaćenih obaveza prema Poreskoj upravi FBiH, prihodi niži od troškova plata.

Na upit RSE iz EPBiH su odgovorili kako ovo preduzeće očekuje usvajanje novog Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH i Zakona o stečajnom postupku FBiH koji se nalaze pred usvajanjem u Domu naroda FBiH kako bi se problem nesolventnog poslovanja rudnika riješio.

Poreski dug rudnika u Federaciji BiH iznosi više od pola milijarde konvertibilnih maraka (262,53 miliona eura).

Kompanija ArcelorMittal u Zenici smanjila je isporuku toplotne energije u u ovom gradu 10. februara, uz mogućnost, kako su naveli, "potpunog prekida zbog nedostatka uglja".

Do nedostatka uglja u skladištu ove kompanije, koja se bavi preradom i proizvodnjom željeza, je kako su kazali došlo zbog obustave rada RMU Zenica i prekida isporuke uglja od 9. februara.

XS
SM
MD
LG