Dostupni linkovi

Hrvatska popušta antikorona mjere: Kava 'za van', igraonice i kladionice


Žena sa zaštitnom maskom i kućnim ljubimcem. Zabilježeno u Zagrebu novembra 2020.
Žena sa zaštitnom maskom i kućnim ljubimcem. Zabilježeno u Zagrebu novembra 2020.

Iako je u Hrvatskoj zabilježen mnogo zarazniji engleski soj virusa, ipak se ide u blago popuštanje mjera uvedenih zbog pandemije korona virusa, priopćeno je u četvrtak (11. veljače).

Kako je premijer Andrej Plenković najavio, kako bi se hrvatske građane “nagradilo za veliku dozu strpljenja i odgovornosti” u dosadašnjem nošenju s pandemijom, predstavljeno je nekoliko blagih popuštanja epidemioloških mjera i to u ugostiteljstvu i sportu.

“Mjere se odnose na sljedeće: prvo, da se ugostiteljima omogući prodavanje ‘kave za van’, drugo je da se omogući otvaranje teretana i fitness centara, treće je da se djeci omogući nastava u školama za strane jezike i igraonicama i zadnje je da se – uz poštivanje epidemiološkog okvira - omogući otvaranje kladionicama, automat-klubovima i kasinima”, pobrojao je Plenković.

On je dodao da „kava za van“ znači da ugostitelji mogu prodavati i drugo iz svog asortimana, a ne samo kavu, ali da ne smiju otvoriti svoje lokale za goste.

“Početak cijepljenja cjepivima proizvođača AstraZeneca, kao i nastavak cijepljenja cjepivima Pfizer i Moderna, uz dosljedno pridržavanje epidemioloških mjera, naši su alati za uspjeh. Dosadašnjim odgovornim ponašanjem, pridržavanjem epidemioloških mjera i zahvaljujući njihovoj efikasnosti stvorili smo jako dobar temelj za eventualno potreban odgovor i borbu sa mogućim širenjem novih varijanti virusa”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Prosvjedi kao faktor drugi

Međutim, čini se nije samo povoljna epidemiološka situacija dovela do pomaka u radu kafića i teretana.

Njihovi vlasnici negoduju otkako su ujesen zatvoreni, proteklih dana nekoliko ih je iz prosvjeda otvorilo vrata kafića i teretana i završilo u pritvoru, a 3. veljače organizirali su i veliki prosvjed u središtu Zagreba na kojem je sudjelovalo više tisuća ljudi. Oni su upozoravali na nelogičnost da benzinske pumpe i kiosci za cigarete mogu prodavati kavu, a oni, koji su upravo za to registrirani – ne mogu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović im je odgovarao da se na benzinskoj pumpi kupi kavu, sjedne u auto i ode, da se na kiosku kupi cigarete i kavu i ode, dok bi se ljudi nakon što u kafiću kupe kavu pred njim i zadržali.

Ugostitelji i vlasnici teretana i automat klubova najavljivali su i tužbe za naknadu izgubljene dobiti zbog zatvaranja, što je – čini se – također utjecalo na Vladinu odluku. Što ako nitko ne bude išao u automat klubove, pitali su novinari premijera, na što im je on – kao u šali – odgovorio:

“Ako ne bude nikoga, možemo ih zatvoriti, pa moramo plaćati kompenzaciju”, kazao je premijer Plenković.

Što misli struka?

Epidemiolog u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba “Dr. Andrija Štampar Branko Kolarić za Radio Slobodna Europa ocijenio je aktualnu epidemiološku situaciju – pojavu “engleskog” soja virusa s jedne strane, i najavljene mjere sa druge strane.

“Što se tiče mjera i trenutačne epidemiološke situacije, ja sam zabrinut po pitanju škola i školaraca, odnosno da školarci doprinesu širenju ovog novog soja. Mislim da je odluka Istarske županije da se pričeka sa povratkom srednješkolaca u razrede i nastavi sa online nastavom bila mudra odluka”, kaže zagrebački epidemiolog.

Istarska županija donijela je odluku da učenici prvog do trećeg razreda srednjih škola ostanu na online nastavi do 22. veljače. Osnovnoškolci i maturanti vraćaju se u razrede. Od početka ovog tjedna u školskim klupama su svi učenici u gradu Zagrebu i Ličko-senjskoj županiji, a Primorsko-goranska, Međimurska i Koprivničko-križevačka županija vraćaju učenike u klupe u ponedjeljak 15. veljače.

Kolarić kaže kako je kod mjera predstavljenih 11. ožujka prioritete određivala Vlada, a ne struka, i da one neće imati nekog velikog utjecaja.

“Koji je prioritet – to je zaista bila odluka Vlade što će otvoriti, a meni osim škola ovo drugo nije toliko značajno da će nešto utjecati. Pitanje je hoće li utjecati otvaranje škola stranih jezika i igraonica za djecu. U nekim državama, prvenstveno u Velikoj Britaniji se taj UK (engleski) soj virusa bio proširio i među djecom, pa nam je to opasnost”, upozorava Kolarić.

Opozicija je redom osudila najavljeno vladino popuštanje mjera kao preslabo i prekasno, a Zeleno-lijeva koalicija i desni Domovinski pokret zamjerili su Plenkoviću što je ove mjere najavio kao “nagradu građanima”.

“Mi nismo njegova djeca! Taj njegov način svisoka da će nas nagraditi ili kazniti je ispod svake razine,” poručio je Stijepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 376 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.550, priopćio je Nacionalni stožer Civilne zaštite. Među njima je 1.029 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 88 pacijenata. Udio novozaraženih među testiranima je 5,9 posto. Preminulo je 25 osoba.

XS
SM
MD
LG