Dostupni linkovi

Brojke su povoljne, ali Hrvatsku brine novi soj virusa


Do sada su u Hrvatskoj cijepljene 46.202 osobe, a od toga u potresima pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji njih 4.757. (Foto: Cijepljenje u medicinskom šatoru Red Cros u Petrinji, 13. januara 2021.)
Do sada su u Hrvatskoj cijepljene 46.202 osobe, a od toga u potresima pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji njih 4.757. (Foto: Cijepljenje u medicinskom šatoru Red Cros u Petrinji, 13. januara 2021.)

Iako su brojke povoljne - pad broja oboljelih, pad broja hospitaliziranih i pad broja pacijenata na respiratoru - za sada se ne razmišlja o popuštanju mjera, ni na nacionalnoj razini, ni na razini županija, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u Zagrebu.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić kaže da je to izvrstan rezultat.

“Ali to ne znači da smijemo ignorirati situaciju da jedan dio zemalja , dijelom zahvaljujući ovoj mutiranoj varijanti virusa, ima vrlo visok porast broja oboljelih u kratko vrijeme. Tu moramo biti vrlo oprezni – vidite da je taj virus već nađen u Mađarskoj, a vjerojatno ga ima i u zemljama okruženja,” upozorava doktorica Markotić.

Ovog tjedna započinje docjepljenje drugom dozom Pfizerovog cjepiva

Do sada su u Hrvatskoj cijepljene 46.202 osobe, a od toga u potresima pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji njih 4.757.

Ovoga tjedna započinje docjepljenje drugom dozom Pfizerovog cjepiva u Hrvatskoj.

Stiglo je i novih 17.550 novih doza tog cjepiva koje će ići dijelom na docjepljenje, a dijelom na cijepljenje novih grupa stanovnika.

“Za prvu fazu cijepljenja trebalo je tri tjedna,” podsjeća u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba “Dr. Andrija Štampar” Branko Kolarić.

“Sada ćemo tri tjedna cijepiti te iste ljude, dakle neće se povećavati broj novocijepljenih. Znači, mi ćemo praktički šest tjedana cijepiti jedan posto populacije. Tako da je to sporo,” naglašava Kolarić.

Kako iz epidemiološke perspektive može izgledati bliska budućnost?

“Danas je krenula nastava u nižim razredima osnovne škole, pa ćemo vidjeti što će biti dalje. Nakon toga ćemo se vidjeti – ako se otvori nešto od stvari koje su sada pod restrikcijama – hoće li rasti broj raraženih, i drugo je ovaj novi soj ili varijanta virusa koji se efikasnije širi. Tu su dvije stvari, prvo je da se on brže širi pa imate porast broja zaraženih, a drugo je da ima veći R0 (prosječan broj ljudi koje će zaražena osoba dalje zaraziti), pa trebate za kolektivni imunitet procijepiti 90 posto ljudi, a za ovo je trebalo 70 posto,” kaže Kolarić.

Ima li mjesta zabrinutosti da cjepiva neće biti dovoljno za hrvatske građane, nakon što je Pfizer nekim državama članicama Europske unije najavio smanjenje isporuka, navodno zbog rekonstrukcije svojih proizvodnih pogona?

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže kako Hrvatska nije dobila takvu najavu.

“Dapače, mi smo danas dobili naših 17.550 doza,a zadnja informacija sa Upravnog odbora u Europskoj komisiji je da će se od 15.2 nadalje značajno povećati isporuke cjepiva,” izvijestio je Capak.

Vakcine deluju i na novi soj korone
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00

U sljedeća tri tjedna stići će od Pfizera “veće količine” cjepiva tako da ima “dovoljno prostora” za docjeplivanje i novo cjepljenje, kazao je, i najavio da će sljedeća tranša od 4.800 doza Moderninog cjepiva biti dostavljena 25. siječnja.

“Sve zabrinutosti oko dostave cjepiva za Hrvatsku bit će do kraja uklonjene tek kada na tržište stignu cjepiva AstraZebeca i Johnson&Johnson,” kaže za RSE novinarka “Jutarnjeg lista” specijalizirana za zdravstvo Goranka Jureško.

“Ja se nadam da Hrvatska neće upasti u ovu Pfizer-BioNTechovu restrikciju cjepiva iz vrlo jednostavnog razloga što su te naše količine zbilja minimalne. Osim toga, Hrvatska je dala zahtjev da joj do kraja trećeg mjeseca druge države članice EU ustupe dio svog cjepiva zbog situacije oko potresa. Pa ako već to ne dobijemo, onda sumnjam da će nam smanjiti broj doza. Tako da sumnjam da ćemo dobiti manje od ovoga što sada dobivamo,” procjenjuje naša sugovornica.

Hrvatski mediji navode izvore iz Europske unije kako je jedna mogućnost da pojedine države članice odvoje dio svojih količina, a druga - da se to izdvoji iz dijela koji je ionako bio predviđen za donacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG