Dostupni linkovi

Dačić prvi put upozorio poslanika Skupštine Srbije da pripazi na rečnik



Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić se tako prvi put pozvao ne nedavno usvojeni Kodeks ponašanja narodnih poslanika
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić se tako prvi put pozvao ne nedavno usvojeni Kodeks ponašanja narodnih poslanika

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić prvi put je danas upozorio poslanika da "upodobi svoj rečnik mestu s kojeg govori" i pritom se pozvao na Kodeks ponašanja narodnih poslanika, usvojen krajem decembra prošle godine.

Poslanik liste "Aleksandar Vučić Za našu decu" Marko Atlagić nekoliko puta je u govoru upotrebio izraz "Šiptar" govoreći o kosovskim Albancima, a predsednik ga nije opomenuo.

Atlagić je potom, u dugom osvrtu na postupke Vuka Jeremića, aktuelnog lidera opozicione Narodne stranke, u vreme proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, a iznosivši i kritike i uvrede sadašnjih lidera opozicije, doslovno citirao psovke koje je, kako tvrdi, Jeremić izgovorio pre nekoliko godina.

Dačić je sačekao da Atlagić na kraju izrekne pohvale predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, te ga je potom, uz zahvalnost za govor, ipak zamolio da drugi put "upodobi svoj nastup mestu" na kojem se nalazi.

Dačić se tako prvi put pozvao ne nedavno usvojeni Kodeks ponašanja narodnih poslanika i poručio Atlagiću da ne bi smeo da psuje čak ni kada citira, kao i da u Skupštini nisu dozvoljeni nikakvi uvredljivi izrazi.

Apelacioni sud termin „Šiptar“ okarakterisao kao govor mržnje

Apelacioni sud je krajem 2018. godine potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu po tužbi Anite Mitić, nekadašnje aktivistkinje nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, protiv lista Informer i u obrazloženju presude upotrebu termina “Šiptar” okarakterisao kao govor mržnje.


“Termin ’Šiptar’ smatra se politički nekorektnim i uvredljivim sadržajem u srpskom jeziku za pripadnike albanske nacionalnosti koji žive na Kosovu i Metohiji”, navodi se, između ostalog, u toj presudi Apelacionog suda.

Brankica Janković, poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti, pre šest i po godina donela je mišljenje da su dva domaća novinska tabloida prekršila Zakon o zabrani diskriminacije jer su Albance nazivali "Šiptari" i tada je navela da je takvo obraćanje pripadnicima albanskog naroda uvredljivo.

Viši sud u Beogradu, međutim, 28. decembra prošle godine doneo je presudu kojom je kao neosnovan odbacio tužbeni zahtev Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine protiv Aleksandra Vulina, aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Srbije.

Taj sud je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 9. februara saopštio da ta presuda nije pravosnažna i da nije u mogućnosti da je komentariše jer je u toku žalbeni postupak.

Šaip (Shaip) Kamberi, poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije i predsednik Partije za demokratsko delovanje, napisao je 8. februara na svom Fejsbuk (Facebook) nalogu da je Viši sud u Beogradu “odbio da proglasi krivim ministra Aleksandra Vulina za diskriminaciju, uvrede i jezik mržnje prema Albancima”.


Kako je Kamberi napisao na toj društvenoj mreži, sud je odbacio tužbu Nacionalnog Saveta Albanaca protiv Vulina kao neosnovanu.

“Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin konstantno i javno upotrebljava uvredljiv termin “Šiptari”, umesto zvanične terminologije u Srbiji “Albanci”. Ocenjujući tužbu kao neosnovanu, sud je dao i pravno-institucionalnu moć jeziku mržnje, netoleranciji i ksenofobiji nad Albancima uopšte, posebno onima koji žive u Srbiji”, napisao je Šaip Kamberi.

On je najavio da će, u svojstvu šefa parlamentarne grupe Ujedinjena Dolina - SDA Sandžak, upotrebiti pravne i institucionalne mehanizme u Srbiji i pred međunarodnom zajednicom kako bi skrenuo pažnju na tu pojavu.

“Pozivam predstavnike Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja regiona na reakciju prema zvaničnom Beogradu kako bi se sprečilo uspostavljanje jezika mržnje prema manjinama u Srbiji koji sada poprima i pravno-institucionalne konture”, naveo je Kamberi i ocenio da ta presuda Višeg suda predstavlja opasan presedan za manjine u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.

Ministar Vulin ponovo uvredljivo o Albancima

Politička stranka Pokret socijalista (PS), čiji lider je Aleksandar Vulin, saopštila je između ostalog 9. februara da je Vulin dokazao da nije vređao i diskriminisao i da njegova sudska pobeda, kako je navedeno na sajtu te partije, najviše predstavlja odbranu srpskog jezika.


PS se u saopštenju obratio Ragmiju Mustafi, predsedniku Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, tvrdnjom da je reč "Šiptar" potekla iz njegovog jezika i da njom, kako se navodi, “i on sam sebe tako zove”. Takođe, PS je saopštio da je Šaip Kamberi nezakonito pozivao strance da utiču na srpsko pravosuđe zato što, kako se navodi u saopštenju te partije, sudi po zakonu i što nije osudilo Vulina zato što govori srpski jezik.

Meljiza Haradinaj Stubla (Stublla), ministarka spoljnih poslova Kosova, početkom oktobra prošle godine uputila je pismo ambasadorima zemalja Kvinte u kom je zatražila osudu, kako je navela, „ksenofobičnog govora Aleksandra Vulina protiv Albanaca”. Prethodno je za mesec dana na sajtu Ministarstva odbrane Srbije, koje je kao ministar tada vodio Vulin, objavljeno šest saopštenja u kojima Albance na Kosovu naziva “Šiptarima”.

XS
SM
MD
LG