Dostupni linkovi

HDZ BiH će bojkotovati izbore u Travniku


Travnik
Travnik

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) bojkotuje prijevremene izbore u Travniku saopšteno je na Facebook stranici ove stranke.

"Pravnu borbu će nastaviti na Ustavnom sudu BiH”, anvodi se dalje na Facebook stranici HDZ BiH Travnik.

Izbori u Travniku, gradu u centralnom dijelu BiH, biće ponovljeni jer je na sam dan održavanja lokalnih izbora zbog COVID-19 preminuo Mirsad Peco, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA). On je na izborima ipak dobio uvjerljivu podršku birača.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) odlučila je krajem januara da će izbori za načelnika Opšine Travnik biti ponovljeni.

Ponovljeni izbori bit će održani 11. aprila ove godine.

Iz opštinskog odbora HDZ BiH kažu da će, kako je već i ranije najavljivano, ‘HDZ BiH bojkotirati ove izbore, smatrajući ih nezakonitima’.

„Na žalost, Središnje izborno povjerenstvo BiH, koje bi trebalo štititi zakonitost i demokratičnost izbora napravilo je, duboko sam uvjeren, svjesno cijeli niz propusta, donosilo neke odluke koje nemaju zakonsko uporište i na taj način se priključilo onima koji su poslali poruke na izborni dan da Hrvat ne smije biti načelnik Travnika“, poručio je nakon održanog sastanka predsjednik opštinskog odbora HDZ BIH Travnik, Bojan Domić.

Odluka o bojkotu izbora donesena je jednoglasno, a zaključeno je kako će se pravna borba nastaviti i na Ustavnom sudu BiH, gdje će HDZ BiH uputiti apelaciju na odluku Suda BiH koji je odbio žalbu o održavanju prijevremenih izbora za načelnika opštine Travnik.

Lokalni izbori održani su u novembru prošle godine, a pored Travnika izborni rezultati poništeni su u Srebrenici i Doboju.

XS
SM
MD
LG