Dostupni linkovi

EU, OSCE, OHR, britanska i američka ambasada: Ponoviti glasanje za gradonačelnika Mostara


Lokalni izbori u Mostaru su se poslije 12 godina zastoja organizovali 20. decembra 2020.
Lokalni izbori u Mostaru su se poslije 12 godina zastoja organizovali 20. decembra 2020.

„Pozivamo Gradsko vijeće da proces glasanja vrati na poziciju koja je u skladu sa Statutom Grada Mostara i da ponovi prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara“, navodi se u zajedničkoj izjavi predstavnika međunarodne zajednice i ambasada u BiH.

Izjavu o Gradskom vijeću Grada Mostara potpisuju Misija OSCE-a u BiH, Delegacija Evropske unije i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ured visokog predstavnika.

„Novoizabrano Gradsko vijeće Grada Mostara je 5. februara usvojilo odluku o izboru gradonačelnika Mostara javnim glasanjem. Ova odluka je u suprotnosti sa članom 36. Statuta Grada Mostara, u kojem se navodi da se izbori u Gradskom vijeću moraju obaviti tajnim glasanjem, piše u zajedničkom saopštenju.

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, izdao je preporuku 8. februara, da procedura načina glasanja za gradonačelnika Mostara, prema Statutu Grada, mora biti tajna.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj u utorak, 9. februara navodi se kako se zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji mora se pridržavati principa vladavine zakona.

„Pozivamo sve gradske vijećnike da pokažu odgovornost i da hitno izaberu gradonačelnika na narednoj sjednici uz puno poštivanje principa vladavine zakona i Statuta Grada Mostara“, saopšteno je u ovoj zajedničkoj izjavi.

U Mostaru je 5. februara održana je sjednica Gradskog vijeća u novom sazivu nakon lokalnih izbora koji su se poslije 12 godina zastoja organizovali 20. decembra 2020.

Izabrani su rukovodstvo i zamjenici Vijeća, konstituisani klubovi naroda, ali je glasanje za novog gradonačelnika odgođeno za 10. februar.

Konstitutivna sjednica Gradskog vijeća je prekinuta prije drugog kruga glasanja o izboru gradonačelnika nakon što su vijećnici Koalicije za Mostar, okupljene oko Stranke demokratske akcije (SDA), napustili sjednicu te tražili da ona bude prekinuta, dok su se vijećnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) protivili tome.

U drugi krug za izbor prvog čovjeka Mostara ušli su Mario Kordić i Zlatko Guzin.

U prvom krugu glasanja Kordić, kandidat HDZ-a BiH, dobio je 14 glasova, Guzin iz SDA 11, a Irma Baralija iz BH Bloka (kojeg čine Socijaldemokratska partija i Naša stranka) pet glasova.

Suzdržanih je bilo pet.

S obzirom na to da nijedan od predloženih kandidata u prvom krugu glasanja nije dobio potreban broj glasova, prelazi se u drugi u koji su ušli Kordić i Guzin.

Gradsko vijeće Mostara treba da izabere gradonačelnika, koji će zamijeniti Ljubu Bešlića koji je od 2004. godine, koji je kao kandidat Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) obnašao ovu funkciju.

XS
SM
MD
LG