Dostupni linkovi

Pajtić: Biću pregovarač ako se saglase stranke koje su bojkotovale izbore


Bojan Pajtić
Bojan Pajtić

Bivši lider opozicione Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić kazao je da je spreman da pomogne opoziciji kao pregovarač u dijalogu s vlastima o izbornim uslovima ukoliko iza tog predloga Narodne stranke stoji konsenzus svih partija koje su bojkotovale izbore.

Pajtić je za današnju Politiku ocenio da je, nezavisno od tog ko će se naći u ulozi pregovarača, "izuzetno važno" da što pre bude doneta odluka ko će pregovarati u ime cele opozicije.

Parlamentarne izbore održane u junu 2020. godine bojkotovao je deo partija i organizacija, članica tadašnjeg opozicionog bloka Savez za Srbiju (SzS).

"Pomoći ću ukoliko to bude konsenzualan predlog svih stranaka koje su bojkotovale izbore. Ukoliko nema konsenzusa i u pregovorima učestvuje 10 i više aktera s opozicione strane, to neće biti efikasan proces i neće se napraviti ozbiljan napredak", naveo je Pajtić.

Dodao je da bi dijalog trebalo da dovede do "otvaranja Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine, obezbeđivanja nacionalne frekvencije za televizije N1 ili Novu, sprečavanja i kriminalizovanja kupovine glasova i pretnji javnom i privatnom sektoru da se glasa za vladajuću stranku".


Šef spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP), David McAllister (Dejvid Mekalister) potvrdio je 2. februara spremnost ove institucije da pomogne međustranačkom dijalogu s Narodnom skupštinom Srbije.

Mcallister je obavio telefonski razgovor s predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, u kojem je, kako u saopštenju navodi, podržao međustranački dijalog.

U ovom dokumentu se potvrđuje da će parlamentarni tim za posredovanje u međustranačkom dijalogu predvoditi stalni izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik i predsedavajuća delegacije za odnose sa Srbijom Tanja Fajon, koja je krajem januara navela da su srpske vlasti zatražile njeno izuzeće iz ovog procesa.

“Čvrsto verujem da nakon izbora u junu 2020. godine, Narodna skupština i njen predsednik igraju centralnu ulogu u stvaranju prostora za dijalog i izgradnju konsenzusa o ključnim pitanjima među političkim strankama.

Poverenje u institucije i obezbeđivanje jednakih uslova do sledećih nacionalnih izbora presudni su za budućnost pluralističke parlamentarne demokratije u Srbiji”, naglasio je McAllister u izdatom saopštenju.


David McAllister je poručio da bi ključni akteri Srbije trebalo da koristite međustranački dijalog kao “konstruktivnu platformu za izgradnju konsenzusa o nerešenim pitanjima” vezanim za izborni proces u skladu sa preporukama međunarodnih posmatračkih misija.

“Međupartijski dijalog je u najboljem interesu Srbije, posebno zbog svoje direktne veze sa sveobuhvatnim procesom članstva u EU “, poručio je predsedavajući spoljnopolitičkog odbora EP, David McAllister.

Proces međustranačkog dijaloga je počeo 2019 godine. Pre parlamentarnih izbora, održanih u junu 2020 god, mesecima je vođen dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje članova Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika i Tanje Fajon.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je 27. januara za Happy televiziju rekao da poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon "nije objektivna" i da "drži stranu Đilasovoj opoziciji", zbog čega je rekao da je traženo da ona ne učestvuje u pregovorima vlasti i opozicije u Srbiji.


Tanja Fajon potvrdila je i sama 26. januara, govoreći za televiziju Nova S, da je zvanični Beograd tražio njeno izuzeće u dijalogu evropskih i srpskih parlamentaraca i ocenila da je to neprihvatljivo za Brisel jer Evropska unija ima jasna interna pravila o predstavljanju.

XS
SM
MD
LG