Dostupni linkovi

McAllister spreman da pomogne stranačkom dijalogu u Srbiji


David McAllister, šef odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta
David McAllister, šef odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta

Šef spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP), David McAllister (Dejvid Mekalister) potvrdio je spremnost ove institucije da pomogne međustranačkom dijalogu s Narodnom skupštinom Srbije.

Mcallister je obavio telefonski razgovor s predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, u kojem je, kako se navodi, podržao međustranački dijalog.

“Čvrsto verujem da nakon izbora u junu 2020. godine, Narodna skupština i njen predsednik igraju centralnu ulogu u stvaranju prostora za dijalog i izgradnju konsenzusa o ključnim pitanjima među političkim strankama.

Poverenje u institucije i obezbeđivanje jednakih uslova u toku do sledećih nacionalnih izbora presudni su za budućnost pluralističke parlamentarne demokratije u Srbiji i evropski poziv zemlje”, naglasio je McAllister u izdatom saopštenju.

U ovom dokumentu se potvrđuje da će parlamentarni tim za facilitaciju međustranačkog dijaloga predvoditi stalni izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik i predsedavajuća delegacije za odnose sa Srbijom Tanja Fajon, koja je prošle nedelje navela da su srpske vlasti zatražile njeno izuzeće iz ovog procesa.

David McAllister je poručio da ključni akteri Srbije trebali bi koristiti međustranački dijalog kao “konstruktivnu platformu za izgradnju konsenzusa o nerešenim pitanjima” vezanim za izborni proces u skladu sa preporukama međunarodnih posmatračkih misija.

“Interes građana i izgledi za demokratiju Srbije moraju da imaju prednost nad partijskom političkom borbom. Međupartijski dijalog je u najboljem interesu Srbije, posebno zbog svoje direktne veze sa sveobuhvatnim procesom članstva u EU “, poručio je predsedavajući spoljnopolitčkog odbora EP, David McAllister.

Inače, proces Međustranačkog dijaloga je počeo 2019 godine. Pre parlamentarnih izbora, održanih u junu 2020 god, mesecima je vođen dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje zvaničnika Evropskog parlamenta.

Međutim, i posle ovog dijaloga jedan deo opozicije nije učestvovao na izborima smatrajući da nema uslova za slobodne i poštene izbore.

XS
SM
MD
LG