Dostupni linkovi

Otvoren 37. Internacionalni festival 'Sarajevska zima'


Svečanom ceremonijom u ponedeljak 8. februara u Narodnom pozorištu u Sarajevu, uz učešće vrhunskih umjetnika i poštivanje epidemioloških mjera zbog pandemije korona virusa, otvoren je 37. festival Internacionalni festival 'Sarajevska zima', koji se održava pod motom ”Family online art”.

Ibrahim Spahić, direktor Internacionalnog festivala Sarajevo – Sarajevo Winter je tokom obraćanja akcentirao na neke aspekte važnosti postojanja ovog festivala i važnost sjećanja, ne samo u online formi, nego i sjećanjima čovjeka.

Spahić je podsjetio kako se ove godine festival odvija u izmijenjenim okolnostima, ali i dodao kako će učiniti da publika u naredna 43 dana osjeti umjetnost kroz nekoliko oblika.

Riječ, muzika, govor i ples, umjetnički performansi uživo i online poruke iz cijelog svijeta, sa svih kontinenata dopiru sada do Sarajeva, i odlaze iz Sarajeva do svih krajeva ove čudesne planete”, rekao je Spahić.

Dodao je kako svi danas pokušavamo da stvaramo i kreiramo drugačiju stvarnost.

”Kristalizirajmo one mogućnosti koje imamo u svojoj porodici, kao što je ova poruka koja dolazi iz Istanbula, nosi znak našega grada, tradicije i kulture, ali i topli pozdrav – Kad ja pođoh na Bembašu”, rekao je Spahić.

Spahić je pozvao publiku da pohrani online sadržaje koji budu dostupni tokom festivala.

”Pokušajte dodirnuti svjetlost i osjećaj koji nosi svaka vrsta dodira, posebno s umjetnošću“, kazao je Spahić.

Ovogodišnji festival Sarajevska zima, koji će biti održan od 7. februara do 21. marta, bit će u znaku stote godišnjice Narodnog pozorišta Sarajevo i rođenja kompozitora Astora Piazzolle, 700 godina smrti pjesnika i filozofa Dantea Alighierija i 150. godišnjice rođenja Mahatme Gandija.

Program festivala bit će realizovan u saradnji s bosanskohercegovačkim, mediteranskim, evropskim i svjetskim umjetnicima i institucijama u skladu s epidemiološkim okolnostima u galerijama, pozorištima, koncertnim i kino dvoranama.

Prva sezona festivala Sarajevska zima realizovana je od 21. decembra 1984. do 6. aprila 1985. godine. Festival Sarajevska zima održava se bez prestanka tokom svih proteklih godina i postao je simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja sa različitim kulturama i civilizacijama svijeta.

XS
SM
MD
LG