Dostupni linkovi

Zaev: Stav Bugarske je anahron i suprotan međunarodnom pravu


Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je u ponedeljak da je trenutni stav Bugarske u odnosima dve susedne zemlje anahron i u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

On je na video panelu "Severna Makedonija na pragu Evrope" u organizociji američkog Atlantskog saveta rekao da je "neprincipjelna pozicija Bugarske onemogućila prvu međuvladinu konferenciju sa EU (u decembru prošle godine), čime je trebalo da bude označen početak pregovora".

"Smatram da je njihov sadašnji stav anahron i da je suporotan međunarodnom pravu. Mi ćemo ka država produžiti da pravimo sve napore da se problemi prevaziđu, pritom poštujući sebe i ostale. Naša država je Evropa u malom", rekao je Zaev.

Premijer Severne Makedonije je istakao da Sofijom neće pregovaratii o tome, kako je rekao, "da smo Makedonci koji govore makdonski jezik".

"Naš stav je da prijatelji ne treba među sobom da se blokiraju. Naprotiv, treba da se pomažu. Bugarska mora da shvati da imamo suvereno pravo da se opredelimo i da se osećamo kao Makedonci koji govore makedonski jezik, s tim da se poštuju i svi evropski identiteti koje imamo u zemlji", rekao je Zaev.

Bugarska je blokirala početak pristupnih pregovora između Severne Makedonije i Evropske unije zbog otvorenih istorijskih i jezičkih pitanja koje ove dve susedne zemlje imaju.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, u debati video panelu učestovalo je više poznavalaca savremene Severne Makedonije i Zapadnog Balkana, među kojima i bivši generalni sekretar NATO Džordž Robertson, ambasador Robert Gelbart, Majkl Karpenter, kao i Džejms O’Brajan iz tranzicijskog tima predsednika SAD Džoa Bajdena i Damjan Marfi iz Komiteta Senata SAD za spoljnu politiku.

XS
SM
MD
LG