Dostupni linkovi

Albanski diplomata u Rusiji proglašen nepoželjnom osobom


Kremlj
Kremlj

Diplomata albanske ambasade u Rusiji proglašen je nepoželjnom osobom (persona non grata), saopštilo je u ponedeljak rusko Ministarstvo spoljnih poslova i dodalo da je to odgovor na nedavnu meru proterivanja ruskog diplomate u Tirani.

Albanski ambasador u Moskvi Arben Gazioni pozvan je u ponedeljak u rusko Ministarstvo spoljnih poslova da bi bio obavešten da je "prva sekretarka albanske ambasade Jonida Drogu proglašena za nepoželjnu osobu".

Jonida Drogu je u obavezi da napusti Rusiju u roku od 72 sata.

"Ta mera je preduzeta u znak odmazde posle odluke Albanije da protera, pod potpuno izmišljenim izgovorom, prvog sekretara ruske ambasade u Tirani", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Krajem januara prvi sekretar ruske ambasade u Albaniji Aleksej Krivočejev proglašen je nepoželjnom osobom. Albanske vlasti su ga optužile za kršenje mera protiv epidemije korona virusa, navodeći da žele da sačuvaju "prijateljske odnose" sa Moskvom, podseća AFP.

Rusija je navela da je odluka Albanije "provokacija s ciljem sticanja političkih poena" i optužila je "deluje zajedno sa antiruskim snagama na Zapadu".

To je bilo prvo registrovano proterivanje od 2018. godine, kada je Albanija naložila dvojici ruskih diplomata da napuste njenu teritoriju, navodeći kao razlog neodređene „neprikladne aktivnosti“.

Rusija je proterala niz diplomata - uglavnom kao odgovor na izgon njenih predstavnika - pošto su se njeni odnosi sa Zapadom pogoršali nakon aneksije Krima 2014. godine.

U poslednje vreme evropske države navode špijunažu kao razlog za proterivanje ruskih diplomata.

Moskva je prošle nedelje saopštila da je proterala tri diplomate iz članica EU, Nemačke, Švedske i Poljske, zbog navodnog učešća u neodobrenim demonstracijama u cilju podrške pritvorenom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom.

Berlin, Stokholm i Varšava reagovali su u ponedeljak recipročnim merama proterujući ruske diplomate.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG