Dostupni linkovi

Radnici na internetu kod Zaštitnika građana Srbije


Protest radnika na internetu i drugih frilensera u Beogradu, 16. januar
Protest radnika na internetu i drugih frilensera u Beogradu, 16. januar

Zaštitnik građana Zoran Pašalić razgovarao je 8. januara sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu u Srbiji i sa njima, "razmenio informacije o situaciji u kojoj su se našli radnici koji ostvaruju prihode iz inostranstva, a nakon što im je Poreska uprava dostavila rešenja za plaćanje poreza za prethodnih pet godina", saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika građana.

U saopštenju se navodi da su na sastanku, koji je inicirao Pašalić, predstavnici Udruženja najavili da će mu dostaviti svu relevantnu dokumentaciju koju poseduju.

Posle saznanja da su građani koji ostvaruju honorarne prihode iz inostranstva dobili poziv da retroaktivno prijave i plate porez za prethodnih nekoliko godina, Zaštitnik građana je 15. januara pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Poreske uprave Ministarstva finansija Srbije.

Protest frilensera u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Na poslednjem sastanku Udruženja radnika na internetu sa predstavnicima Vlade Srbije 5. februara nije postignut dogovor u vezi sa plaćanjem poreza.

Država je "frilenserima" ponudila reprogram duga, uz otpis kamate i otplaćivanje duga na rate tokom deset godina, kao i obustavu svih postupaka oko naplate poreza do aprila, kada bi bio izmenjen Zakon o porezu na dohodak građana.

Tim izmenama bi bilo predviđeno da "frilenseri" za proteklih pet godina i za tekuću godinu otplaćuju poreze i do 10 godina na rate, kao i doprinose koji su za "frilensere" najsporniji.

Udruženje radnika na internetu saopštilo je da to rešenje smatra "neprihvatljivim".

Poreski udar na frilensere u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:15 0:00

Udruženje je imalo svoj predlog – da obračun i naplata poreza počnu od 14. oktobra 2020. godine, kada je Poreska uprava objavila opšti javni poziv "frilenserima" da izmire poreske obaveze.

Oni su krajem prošle godine dobili poreska rešenja za poslednjih pet godina sa ogromnim iznosima poreza koji su, kako tvrde, "apsolutno nenaplativi".

Zato su 18. januara organizovali drugi po redu protest u Beogradu, uz poruku da će istrajati u svojim zahtevima.

XS
SM
MD
LG