Dostupni linkovi

Bez dogovora države Srbije i radnika na internetu


Protest "frilensera" u Beogradu (16. januar 2021.)
Protest "frilensera" u Beogradu (16. januar 2021.)

Na sastanku Udruženja radnika na internetu sa predstavnicima Vlade Srbije nije postignut dogovor u vezi sa plaćanjem poreza.

Država je "frilenserima" ponudila reprogram duga, uz otpis kamate i otplaćivanje duga na rate tokom deset godina, kao i obustavu svih postupaka oko naplate poreza do aprila, kada bi bio izmenjen Zakon o porezu na dohodak građana.

Tim izmenama bi bilo predviđeno da "frilenseri" za proteklih pet godina i za tekuću godinu otplaćuju poreze i do 10 godina na rate, kao i doprinose koji su za "frilensere" najsporniji.

"Rekli su nam da bi nam bili priznati normirani troškovi od 43 odsto. To znači da se na prihodovanih sto evra oduzima 43 evra, dok ostatak od 57 evra predstavlja poresku osnovicu. To se posmatra kao bruto prihod 'frilensera' na koji se obračunava porez po stopi od 20 odsto, doprinosi za PIO 25,5 odsto i 10,5 odsto doprinosa za zdravstvo", rekla je za portal N1 Katarina Pavlović, pravnica Udruženja radnika na internetu.

Udruženje radnika na internetu saopštilo je da to rešenje smatra "potpuno neprihvatljivim".

Udruženje je imalo svoj predlog – da obračun i naplata poreza počnu od 14. oktobra 2020. godine, kada je Poreska uprava Srbije objavila opšti javni poziv "frilenserima" da izmire poreske obaveze, istakla je Pavlović.

Oni su krajem prošle godine dobili poreska rešenja za poslednjih pet godina sa ogromnim iznosima poreza koji su, kako tvrde, "apsolutno nenaplativi".

Protest frilensera u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Radnici na internetu, bez stalnog radnog odnosa, tražili su da im se porez obračunava od oktobra prošle godine, nakon donošenja zakona kojim bi se ti porezi regulisali, što je ministar finansija Siniša Mali odbio.

Udruženje je iznelo svoj predlog koji predstavnici Vlade nisu prihvatili.

Prema tom predlogu svakom "frilenseru" bili bi priznati normirani troškovi (iznos za koji se oduzima od prihoda da bi se dobila poreska osnovica) u najmanjem procentu, od 20 odsto. Stopa poreza bila bi 20 odsto na bruto prihod, a efektivna stopa za svakog "frilensera" 16 odsto.

Poreski udar na frilensere u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:15 0:00

Sastanku predstavnika "frilensera" u Vladi Srbije prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković, državni sekretar u ministarstvu finansija Slavica Savić, Nenad Paunović iz kabineta ministra finansija i drugi.

Udruženje je navelo da neće stati s borbom i pozvalo "sve ljude da iskažu šta misle o predlogu Vlade, na Fejsbuku, u medijima, na protestima, svuda".

U ponedeljak, 8. februara, kako su naveli u saopštenju, Vlada će zvanično izneti svoj predlog.

XS
SM
MD
LG