Dostupni linkovi

Crna Gora: Još 430 novozaraženih, predloženo zaključavanje Budve


Detalj iz Podgorice
Detalj iz Podgorice

U Crnoj Gori je registrovano još 430 osoba pozitivnih na COVID-19, a četiri osobe inficirane korona virusom su preminule, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ) 8. februara.

Zbog drastičnog povećanja broja inficiranih u Budvi, prestolnici crnogorskog turizma, predloženo je zaključavanje grada.

“U Budvi je, prema podacima Doma zdravlja, trenutno 696 aktivnih slučajeva oboljelih od COVID-19, sa tendencijom daljnjeg povećanja” navode u Opštinskom timu i predlažu Ministarstvu zdravlja i Savjetu za borbu protiv korona virusa zaključavanje grada u naredne dvije sedmice.
Budva ima oko 21 hiljadu stanovnika.

To bi podrazumijevalo zabranu rada ugostiteljskih objekata, prelazak na on-line nastavu u školama, zatvaranje svih predškolskih ustanova i vrtića, te prilagođavanje trgovačkih i uslužnih preduzeća novim epidemiološkim okolnostima.

Među predlozima je i zabrana izlaska iz objekata stanovanja u vremenu od 17 do 05 sati i međugradskog putovanja.

Predloženo je i da se pojača rad u Domu zdravlja, te da Ministarstvo zdravlja hitno uputi materijalnu i pomoć u stručnom osoblju.

Iz Opštine Budva su saopštili da su Ministarstvu zdravlja i IJZ stavili na raspolaganje dvorane Mediteranskog sportskog centra za formiranje COVID centra. Takođe, odlučeno je da od 8. februara, javne institucije i ustanove do daljeg obustave rad sa strankama, a zaposleni da rade do 12 sati.

U Crnoj Gori je trenutno je 7797 aktivnih slučajeva .

Od početka epidemije registrovano ukupno 65657 slučajeva infekcije, a 842 građana je preminulo od posledica .

Crna Gora ima najtezu situaciju u odnosu na zemlje regiona.
Crna Gora je izbila na prvo mjesto u regionu po broju hospitalizovanih sa 63 osobe na bolničkom liječenju na 100 hiljada stanovnika od COVID 19.

Mjesecima ima najviše aktivno oboljelih – 1.227 na 100 hiljada stanovnika.
Ova zemlja ima i najveću četrnaestodnevnu incidenciju novih slučajeva infekcije na 100 hiljada stanovnika (1097) koji su registrovani u poslednjih 14 dana.

Crna Gora jos nije nabavila vakcine a kad će početi imunizacija krajnje je neizvjesno.

XS
SM
MD
LG